Κεφαλονιά: Πόσο θα κοστίσει φέτος η διαμονή σε βίλα-Οι πληρότητες για τον Αύγουστο

Το χάσμα τιμών μεταξύ των περιοχών και το μπρα ντε φερ ιδιοκτητών κατοικιών – πελατών στο «κάστρο» υψηλών τιμών του Αυγούστου. Η ζήτηση και οι ενδεικτικές τιμές για διαμονή μιας βδομάδας σε πολυτελείς κατοικίες σε όλη τη χώρα.

Πόσο κοστίζει η διαμονή σε βίλα το φετινό καλοκαίρι


  • Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Το σκηνικό διόρθωσης τιμών που διαμορφώνεται φέτος σε αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και τη μετατόπιση της ζήτησης προς τους μήνες πριν και μετά το δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου, αποτυπώνουν στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-RealEstates, που αναφέρονται στη ζήτηση και στις τιμές ενοικίασης πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Τα ενδεικτικά στοιχεία απεικονίζουν το μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ιδιοκτητών πολυτελών κατοικιών και πελατών που τις νοικιάζουν, το οποίο επικεντρώνεται στο «κάστρο» υψηλών τιμών του Αυγούστου. Οι μεν ιδιοκτήτες επιχειρούν να διατηρήσουν τουλάχιστον τα επίπεδα τιμών του 2018 ενώ οι ταξιδιώτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να περιμένουν για προσφορές της τελευταίας στιγμής την περίοδο αιχμής. Ταυτόχρονα η ζήτηση δείχνει να μετατοπίζεται προς τον Ιούνιο αλλά και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια των πελατών να βρουν καλύτερες τιμές.

Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται αυξημένες τιμές και πληρότητες σε μήνες όπως ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος, ενώ οι τιμές δέχονται πίεση ή μειώνονται έως και 30% σε κάποιες περιοχές στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου E-RealEstates Θέμη Μπάκα, η μείωση τιμών που καταγράφεται φέτος σε κάποιες περιοχές αποδίδεται, εν μέρει, στους φόβους των ιδιοκτητών πως δεν θα καταφέρουν να έχουν τις υψηλές πληρότητες προηγούμενων ετών. Φόβοι οι οποίοι εδράζονται στο γεγονός πως αυξάνονται οι κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση (σ.σ. κυρίως μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb). Οι ανησυχίες των ιδιοκτητών ενισχύονται από τη φετινή εικόνα υστέρησης κρατήσεων στα ξενοδοχεία πολλών περιοχών. Εξέλιξη η οποία υποχρεώνει τους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές τους.

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται φέτος οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών είναι το γεγονός πως, σε αρκετές περιπτώσεις (κι εφόσον το επιτρέπει ο αριθμός δωματίων), προσφέρουν δωρεάν διαμονή επιπλέον ενηλίκων, η οποία τα προηγούμενα χρόνια χρεωνόταν με 10-15% επί της τιμής διανυκτέρευσης.

Οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι τουριστικές περιοχές της χώρας αποτυπώνονται και στην εικόνα ζήτησης και τιμών στις εξοχικές κατοικίες (συνήθως βίλες με πισίνα).

Όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι και στην ξενοδοχειακή αγορά, Μύκονος καιΣαντορίνη ακολουθούν τον δικό τους δρόμο ζήτησης και τιμών, με τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Ενδεικτικό του χάσματος τιμών είναι το γεγονός πως το κόστος διαμονής για μία εβδομάδα (7 διανυκτερεύσεις) διαμορφώνεται στα επίπεδα των 9.000-10.000 σε βίλες στη Μύκονο και Σαντορίνη τον Αύγουστο και είναι οκταπλάσιες από νησιά όπως η Ρόδος, πενταπλάσιες από προορισμούς όπως η Τήνος, η Σκόπελος, η Ζάκυνθος ή η Λευκάδα και τετραπλάσιες από περιοχές όπως η Σκιάθος ή η Αλόννησος.

Η Μύκονος, η Σαντορίνη και οι… άλλοι

ΜΥΚΟΝΟΣ: Στη Super Paradise η αυξημένη ζήτηση τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφουν αύξηση 25% οι τιμές κατοικιών την τελευταία βδομάδα του μήνα σε σύγκριση με το 2018. Η υψηλή ζήτηση αποτυπώθηκε στις πληρότητες που έφθασαν το 84% τον Μάιο και το 88% τον Ιούνιο. Τον Αύγουστο, ωστόσο, η πληρότητα πέφτει στο 76% καθώς αρκετοί πελάτες προτίμησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τις πληρότητες στα επίπεδα του 80% και 76% αντίστοιχα.

Στην Ψαρού και στο Καλό Λιβάδι οι τιμές παραμένουν σταθερές στα επίπεδα του 2018 και… ακατέβατες από τα επίπεδα των 9.000 και 7.800 ευρώ αντίστοιχα για διαμονή μιας βδομάδας σε βίλα με ιδιωτική πισίνα.

Αύξηση καταγράφουν οι τιμές στην Ελιά και στον Ορνό, με το κόστος 7 διανυκτερεύσεων σε βίλα με πισίνα να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 7.000 και 3.900 ευρώ αντίστοιχα τον Αύγουστο.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Σύμφωνα με τα στοιχεία της E-RealEstates, στο νησί καταγράφεται φέτος μετατόπιση κρατήσεων από το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου προς τον Σεπτέμβριο και την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου.

Αυτό συνδυάστηκε με μείωση των τιμών των διαθέσιμων κατοικιών κατά 30% στα Φηρά ενώ για τις κρατήσεις που αφορούν διαμονή τον Ιούλιο, οι τιμές εμφανίζονται να κάνουν βουτιά 35%-40% στο Ακρωτήρι και στην Οία.

Παρ’ όλα αυτά, στην Οία το κόστος διαμονής μιας βδομάδας σε πολυτελή κατοικία με πισίνα ξεπέρασε τις 10.000 ευρώ τον Αύγουστο ενώ στο Ημεροβίγλι οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του 2018 εκτός από τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

ΧΑΝΙΑ: Ιταλοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Σκανδιναβοί… ενοχοποιούνται για την εξαφάνιση των πολυτελών κατοικιών τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, με την πληρότητα να αγγίζει το 99%. Η σημαντική αύξηση της ζήτησης τον Μάιο ήταν και η βασική αιτία για την αύξηση των τιμών κατά 10% για διαμονή στον συγκεκριμένο μήνα.

ΘΑΣΟΣ: Η μετατόπιση της ζήτησης προς πιο «δροσερούς» (και από άποψη τιμών) μήνες ήταν εμφανής στην περιοχή που κατακλύζεται από Ρουμάνους, Ρώσους και Σέρβους. Η στροφή των πελατών είναι εμφανής τον Ιούνιο καθώς η πληρότητα φθάνει το 99% και οι κατοικίες έχουν εξαφανιστεί για τον συγκεκριμένο μήνα. Τον Ιούλιο και Αύγουστο, ωστόσο, καταγράφεται μείωση τιμών 10-12%, απόρροια του γεγονότος πως οι πελάτες αναζητούν περιόδους χαμηλότερων τιμών.

ΤΗΝΟΣ: Το «κάστρο» υψηλών τιμών του Ιουλίου-Αυγούστου δεν επέδειξε την απαιτούμενη αντοχή καθώς η μειωμένη ζήτηση έριξε τις τιμές κατά 30%. Η στροφή, ωστόσο, πολλών πελατών στην αναζήτηση κατοικιών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οδήγησε σε άνοδο των τιμών στους συγκεκριμένους μήνες.

ΝΑΞΟΣ: Εικόνα αντίστοιχη με της Τήνου εμφανίζουν οι τιμές στη Νάξο. Οι τιμές έπεσαν 10-15% στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αλλά αυξήθηκαν στο δίμηνο… παράτασης του καλοκαιριού (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).

ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Έως και 20% εμφανίζονται να έχουν μειωθεί οι τιμές φέτος στις διαθέσιμες προς ενοικίαση κατοικίες στα δύο νησιά του Ιονίου. Το γεγονός αποδίδεται, εν μέρει, στην αλματώδη αύξηση των κατοικιών που διατίθενται μέσω κυρίως της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb. Τον Αύγουστο, πάντως, η πληρότητα στα δύο νησιά ξεπερνά το 90%.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής[email protected]

Αναδημοσίευση από https://www.euro2day.gr