Κοινωνικό Μέρισμα: Νέα σενάρια στο τραπέζι -Ποιοι θα το πάρουν

Νέα ανατροπή με τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος φαίνεται στο ορίζοντα, αφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι εξετάζει νέο σενάριο προκειμένου να δωθούν χρήματα από το υπερπλεόνασμα σε περισσότερους δικαιούχους.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί πλέον την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι αν η έκτακτη ενίσχυση θα κατευθυνθεί στους πλέον αδύναμους ή το μέρισμα θα δωθεί και στους υπερφορολογημένους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετατέθηκαν για την επόμενη εβδομάδα με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να το ανακοινώνει στο υπουργικό συμβούλιο. Η επεξεργασία των τελευταίων στοιχείων υλοποίησης του προϋπολογισμού στο 11μηνο με έμφαση στα έσοδα έδωσε λίγη παράταση ακόμη στο θέμα.

Όπως πάντως διαφαίνεται σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξιμου την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η βούληση της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτός από τους ευάλωτους, να υπάρξει επιπλέον στήριξη σε όσους άντεξαν το βάρος της υπερφορολόγησης. Αυτό ανοίγει τη συζήτηση για μια πιθανότητα επιστροφής φόρων σε όσους υπερφορολογούνται.

Έτσι πλέον τα σενάριο γίνονται τρία:

Το πρώτο είναι η επιστροφή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε φορολογούμενους που ξεπερνούν τα 12.000 € το χρόνο, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα αφήσει έξω τις πιο φτωχές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Το δεύτερο ή επιστροφής της παρακράτησης φόρων που γίνεται στην πηγή για χαμηλά αμειβόμενους μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για ένα σενάριο που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.

Το τρίτο είναι η στήριξη μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων του ΚΕΑ (Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), ΑΜΕΑ και πολύτεκνων, το οποίο είναι και το βασικό και μπορεί να προκριθεί συνδυαστικά με ένα από τα υπόλοιπα δύο. Σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες η διαδικασία μπορεί να γίνει άμεσα καθώς ήδη υπάρχουν τα ΙΒΑΝ και τα σχετικά στοιχεία των δικαιούχων του ΚΕΑ ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δοθεί τα χρήματα, κάτι που είναι και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι από την κατάθεση του Προϋπολογισμού, πριν από μια εβδομάδα, όπου αποτυπώθηκε υπερπλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το διαθέσιμο υπερπλεόνασμα, αφού αφαιρέσει κανείς ένα σημαντικό «μαξιλάρι» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, είναι περιορισμένο. Μπορεί να φτάσει στα 200 – 300 εκατ. ευρώ, και αυτό που είναι δημιουργεί τους κυβερνητικούς «πονοκεφάλους» και αναπαράγει συνεχώς σενάρια.

Πηγή: aftodioikisi.gr