Κορονοϊός: Άνοιγμα τουρισμού από Απρίλιο – Το πλήρες σχέδιο μέχρι το καλοκαίρι

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για το άνοιγμα του τουρισμού – Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

Κρίσιμος μήνας για την πορεία του τουρισμού θα είναι ο Απρίλιος, καθώς τότε θα γίνουν τα πρώτα τεστ ενόψει της επίσημης εκκίνησης της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου. Ο σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξει πειραματικά η χώρα πριν από το Πάσχα για τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η πορεία του Απριλίου θα κρίνει το προσεχές Πάσχα, το οποίο αποτελεί το πρώτο μεγάλο crash test για τη φετινή χρονιά. Οι πρώτοι τουρίστες αναμένεται να φτάσουν από τα Βαλκάνια, όπως προανήγγειλε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μετά το ταξίδι του στη Ρουμανία, από όπου ήρθαν 1,4 εκατ. τουρίστες το 2019.

Διαβάστε επίσης: Αργοστόλι: Αποζημιώσεις ΙΑΝΟΥ-Οργή από τον Πρόεδρο της Αγίας Ευφημίας: «Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται σε συγγενείς και γνωστούς. Ούτε τα παράθυρα δεν μπορούν να φτιάξουν»

Διαβάστε επίσης:  Ληξούρι: Βροχή με το τουλούμι (pics+video)

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοιός: 4 νέα κρούσματα η Κεφαλονιά-60 θάνατοι, 672 διασωληνωμένοι, 2.535 κρούσματα σε όλη τη χώρα

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υποδομών: Χρηματοδότηση-“μαμούθ” 143.000.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών του ΙΑΝΟΥ-Δείτε σε ποια περιοχή (απόφαση)

«Είμαι βέβαιος ότι πριν το Πάσχα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μεγάλο αριθμό Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα. Για να ζήσουμε όλοι μαζί την έναρξη της πορείας που θα μας οδηγήσει ξανά στην κανονικότητα», σημείωσε ο υπουργός.

Πιλοτικό άνοιγμα τουρισμού στις 16 Απριλίου

Στις 16 Απριλίου τοποθετείται το πρώτο δοκιμαστικό άνοιγμα του τουρισμού με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα, εφόσον βέβαια το επιτρέψει η πανδημία του κορονοϊού. Στόχος είναι να χτιστεί βήμα – βήμα η πορεία προς το καλοκαίρι και να δοκιμαστούν τα νέα πρωτόκολλα εισόδου. Εκτός από τη Ρουμανία, σε αυτό το στάδιο εξετάζεται να ανοίξουν οι αφίξεις και από χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ότι συμβαίνει» του OPEN TV η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τόνισε σχετικά με το θέμα: «Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ταξιδιώτες και νωρίτερα από τις 14 Μαΐου. Να ανοίξουμε περιορισμένα και πιλοτικά σε Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία ακόμα και νωρίτερα από τον Μάιο.

Δεύτερο βήμα στις 14 Μαΐου – Ζωτική σημασίας ο τουρισμός

Το επόμενο βήμα θα έρθει στις 14 Μαΐου όταν ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει προς όλες τις χώρες. Εάν τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι έτοιμη με το πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό, το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ  ή την ανάρρωση από COVID-19, υπάρχουν συνεννοήσεως με χώρες όπως η Σερβία και η Ρωσία.

Το στοίχημα για 40%-50% των μεγεθών του 2019 είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για να πιαστεί αυτός ο στόχος χρειάζονται πολύ καλές πληρότητες ήδη από τον Ιούνιο. Τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού είναι θετικά, κρατήσεις όμως ακόμη δεν υπάρχουν.

Η πορεία του τουρισμού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους αναπτυξιακούς στόχους του προϋπολογισμού. Οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται πυρετωδώς να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Μια δεύτερη χαμένη χρονιά θα ήταν για όλους καταστροφική.

Πηγή: ethnos.gr