Κορωνοϊός και άνοιγμα καταστημάτων: Πώς θα κάνουμε ψώνια -Χωρίς δοκιμαστήρια και μόνο με κάρτα

Οι αγοραστές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές οδηγίες μόλις ανοίξουν ξανά τα καταστήματα-συμπεριλαμβανομένου του να τους ζητηθεί να ψωνίζουν μόνοι τους ή να αγοράζουν νέα ρούχα χωρίς να τα δοκιμάζουν.

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινά καθώς πολλές χώρες ετοιμάζονται να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα μετά την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα ερώτημα που καίει πολλούς είναι πώς θα γίνονται πλέον οι αγορές σε πολυκαταστήματα.

Χωρίς δοκιμαστήρια και περιορισμός του αριθμού των πελατών

Σε μια σειρά συστάσεων που εκπονήθηκαν πριν την πολυαναμενόμενη άρση του lockdown στην Μεγάλη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες λιανικής πώλησης έλαβαν εντολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια, να περιορίσουν τον αριθμό των αγοραστών και να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν τα καθίσματα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων τους.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό λιανικού εμπορίου, το British Retail Consortium, συμβουλεύει επίσης τα καταστήματα να διατηρήσουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια μέχρι νεωτέρας, να βάλουν διαχωριστικά στα ταμεία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων μονής κατεύθυνσης γύρω από τα καταστήματα για την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Έλεγχος της απόστασης των 2 μέτρων ανάμεσα στους πελάτες
Αποφυγή της χρήσης μετρητών και εγκατάσταση σταθμών καθαρισμού
Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι, με τις πόρτες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές όπου είναι δυνατόν. Η πληρωμή με μετρητά, επίσης, θα αποθαρρυνθεί. Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί καθαρισμού για την παροχή απολυμαντικών χεριών και άλλου εξοπλισμού υγιεινής και self-service ταμεία, ενώ οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά στα ασανσέρ και οι χειρολαβές θα καθαρίζονται τακτικά.

Το επτασέλιδο έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το συνδικαλιστικό σωματείο Usdaw, κυκλοφόρησε εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που σηματοδοτεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό υπήρξαν ζοφερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεπέρασαν τους 20.000. Ωστόσο,υπάρχουν ελπίδες πως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σταδιακή αναζωπύρωση της οικονομίας.

Τα καταστήματα ετοιμάζουν σχέδιο επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γίγαντας πολυκαταστημάτων John Lewis καταρτίζει ένα σχεδιάγραμμα για ένα σταδιακό πρόγραμμα επαναλειτουργίας, που αναμένεται να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της John Lewis Partnership, Άντριου Μέρφι είπε πως θα χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για την εφαρμογή και θα ξεκινήσει μόνο σε αυστηρή συνεργασία με κυβερνητικούς και υγειονομικούς αξιωματούχους.

Πινακίδα εκτός πολυκαταστήματος αναφέρει πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής (BRC), δήλωσε: «Οι έμποροι λιανικής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από την κυβέρνηση σχετικά με το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί και αρχίζουν να σχεδιάζουν ανάλογα. Από το lockdown, πολλοί λιανοπωλητές έχουν αποδείξει πώς τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τις συμβουλές κοινωνικής απομάκρυνσης της κυβέρνησης. Αυτή η καθοδήγηση είναι το προϊόν των απίστευτων προσπαθειών του λιανικού εμπορίου για προσαρμογή σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Ο γενικός γραμματέας του Usdaw, Πάντι Λίλις, δήλωσε: «Το λιανικό εμπόριο θα πρέπει να αρχίσει ξανά όταν συμφωνήσουν οι ειδικοί της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να διασφαλίσουμε πως εφαρμόζονται οι κατάλληλες προετοιμασίες και τα μέτρα».

Άτομα του προσωπικού θα παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, ζητήθηκε από τα καταστήματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δοκιμαστήρια ή να έχουν άτομα του προσωπικού που θα παρακολουθεί την κοινωνική απόσταση. Επίσης θα εξεταστεί το εάν είναι ασφαλές να διατηρηθούν ανοιχτές οι τουαλέτες πελατών ή αν πρέπει να ανοίγουν μόνο κατόπιν αιτήματος.

Το BRC προτείνει στις εταιρείες να υπολογίσουν την έκταση κάθε καταστήματος και να περιορίσουν ανάλογα τον αριθμό των πελατών, με βάση τους κανόνες κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων. Τους έχουν επίσης πει να αφαιρέσουν τις διαφημιστικές πινακίδες γα να επιτρέψουν στους πελάτες να μετακινούνται πιο ελεύθερα, να τοποθετούν το προσωπικό για να συμβουλεύει τους πελάτες σχετικά με τα μέτρα, να περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν ανελκυστήρες και να βάζουν εμπόδια για τον περιορισμό του μήκους των ουρών.

Έχει επίσης ζητηθεί από τους διευθυντές καταστημάτων να «εξετάσουν ποια μέτρα θα ληφθούν όταν οι πελάτες δεν ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης». Ένα αφεντικό καταστήματος είπε ότι έχει ελάχιστες επιλογές αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δρακόντεια μέτρα ωστόσο πρόσθεσε: «Πώς μπορείτε να ψωνίσετε ρούχα χωρίς να τα δοκιμάσετε;».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-katastimata-psonia-horis-dokimastiria