Κόβονται χιλιάδες από τα επιδόματα – Οριστική η απόφαση

Εκτός επιδομάτων θα μείνει αρκετός κόσμος με τις αλλαγές της κυβέρνησης. Ωστόσο, έρχονται να κάνουν δικαιότερη την κατανομή.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα τεθούν σε εφαρμογή πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού.

Οι τροποποιήσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της δικαιοσύνης στην κατανομή των οικονομικών πόρων, διασφαλίζοντας ότι τα επιδόματα θα δίνονται σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά.

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση

Υπολογισμός περιουσιακών κριτηρίων:

  • Εκτός από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, πλέον θα λαμβάνονται υπόψη η κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις των δικαιούχων.
  • Κριτήρια όπως η ύπαρξη οχημάτων με μεγάλο κυβισμό, ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 220.000 ευρώ και καταθέσεις σημαντικών ποσών, θα αποκλείουν κάποιους από τη λήψη των επιδομάτων.

Εξαιρέσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία:

  • Για το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης, ένα 20% των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία θα εξαιρείται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ποσοστό εξαίρεσης θα φτάνει το 30%, επιτρέποντας σε περισσότερους δικαιούχους να διατηρήσουν το επίδομα παρά τις αυξήσεις των εισοδημάτων τους.

Αύξηση των επιδομάτων:

  • Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί από 216 ευρώ σε 250 ευρώ μηνιαίως, με την προσαύξηση για κάθε παιδί να φτάνει τα 75 ευρώ.
  • Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί στα 125 ευρώ.
  • Το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί στα 75 ευρώ ανά παιδί για την πρώτη εισοδηματική κλίμακα, με ανάλογες αυξήσεις και στις υπόλοιπες κλίμακες.

Που αποσκοπούν οι αλλαγές

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η καταπολέμηση της αδικαιολόγητης πρόσβασης σε κοινωνικά επιδόματα από άτομα με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Η δήλωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 ευρώ καταθέσεις, δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη».

Με αυτές τις αλλαγές, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της διανομής των επιδομάτων, εστιάζοντας σε όσους βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.