Λιγότερο γενναιόδωρη από ό,τι όλοι περίμεναν ήταν τελικά η ρύθμιση για τις οφειλές προς τους Δήμους. Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στον πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η ρύθμιση οφειλών αφορά λιγότερες δόσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα δεν αφορά το σύνολο των χρεών, παρά μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή αυτή προήλθε μετά από την ενόχληση που έδειξαν απέναντι στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης, οι δανειστές. Και αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεώρησαν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προάγγελος της ρύθμισης που θα γίνει μετά το τέλος της πανδημίας ή λίγο πριν και θα αφορά το σύνολο των οφειλών των φορολογουμένων, προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξήγησε χθες (21.12.2020) ότι δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό.

Γι’ αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης «είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νομοθετική βελτίωση ώστε αυτή να μην αυξάνει το δημοσιονομικό βάρος. Η γενικότερη ρύθμιση που είναι εξαιρετικά ευνοϊκή απαιτεί μια ευρύτερη μεταρρύθμιση την οποία δεσμευόμαστε να την φέρουμε με το καλό όταν περάσει η πανδημία και συνολικά έτσι να κλείσουμε και την ιστορία των ρυθμίσεων. Πρέπει», είπε, «να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι πιο αποτελεσματικό. Εδώ το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πιέζονται από το κορονοϊό και αυτό θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα υπόλοιπα, με το καλό όταν τελειώσει η πανδημία».

Οι δανειστές θέλουν να ξεχωρίσουν τα χρέη και να μπουν όλα στο τσουβάλι, ώστε να διαφυλαχθεί η κουλτούρα των πληρωμών στην οποία δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα.

«Κουτσουρεμένη» ρύθμιση

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να υπάρξει «κούρεμα» των προβλέψεων της ρύθμισης που αφορά τις οφειλές προς τους Δήμους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχικές 120 δόσεις μειώθηκαν σε 100 και η ρύθμιση αφορά πλέον μόνο τις οφειλές που γεννήθηκαν προς τους δήμους την περίοδο της πανδημίας. Στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Αναλυτικά σύμφωνα με την διάταξη που κατατέθηκε τροποποιημένη, προβλέπονται τα εξής:

 1. Η ρύθμιση αφορά:
 • οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021.
 • οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
 1. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.
 2. Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.
 3. Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:
 • 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
 • 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
 • 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
 • 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
 • 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις.

Πηγή: newsit.gr