Ευχάριστα φαίνεται ότι είναι τα νέα για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση της ατομικής περιουσίας τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο στις περιοχές στις οποίες έχει εκπνεύσει η προθεσμία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο διάστημα που ξεπερνά κατά μέσο όρο το 67% μεταθέτει για το δεύτερο τρίμηνο του έτους την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ δεν αποκλείεται τα πρόστιμα να παραμείνουν τελικά στα συρτάρια, απόφαση που θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το προσεχές διάστημα.

Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τα πρόστιμα

Όπως αναφέρει Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης σε συνέντευξή του, “η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως. Θέλω όμως να τονίσω, πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί. Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες”.

Τι θα αλλάξει

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πλέον με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους. Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων σηματοδοτεί και την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη συλλογή δηλώσεων.Έτσι το “κλειδί “ για το πότε ακριβώς θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα είναι η εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπενθυμίζει πως το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα σε αργοροπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης δηλαδή στην ουσία να κλείσουν ένα ραντεβού στο μέλλον.Για παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270 χιλ δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι και τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή ισχύει και για Αρκαδία για 100 χιλιάδες δικαιώματα.

Την ίδια ώρα στην Αιτωλοακαρνανία για 85 χιλ. δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις για τα τέλη Μαΐου , σε Βοιωτία /Φθιώτιδα για 190 χιλιάδες δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου 2020, ενώ για την Ηλεία για περίπου 130 χιλιάδες δικαιώματα για τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι περιοχές που παίρνουν σειρά

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται – με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό – να “ανοίξουν “ οι οικονομικές εισφορές προκειμένου να να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Χανιά Ηράκλειο (μισό) και Θεσπρωτία –Κέρκυρα .Το Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες περιοχές αποτελούν τις τελευταίες πέντε συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης ( που είναι τώρα σε εξέλιξη ) οι οποίες έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων .

Λίγο νωρίτερα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ξεκινά η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Στη συνέχεια ακολουθούν: Κάτω Αχαΐα .Ρίο στις 3 Μαρτίου 2020, οι Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου –Θεσσαλονίκης στις 17 Μαρτίου, η Αμαλιάδα στις 22 Μαρτίου, οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας την 1η Απριλίου, η Τσαγκαράδα στις 2 Μαΐου, το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη στις 27 Μαΐου, η Ακράτα την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2020 η Αλεξανδρούπολη –Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες

Έως το Πάσχα θα αρχίσει η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη όπως η έκδοση πιστοποιητικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία». Σε περιοχές που λήγει η προθεσμία θα μπορεί να γίνει ακόμα και μεταβίβαση ακινήτου ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Ειδικότερα η παραγγελία η πληρωμή και η χορήγηση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία του Φορέα θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και όχι όπως σήμερα που ο πολίτης πρέπει να πάει και να στηθεί στην ουρά των κατά τόπους γραφείων. Η υποβολή συμβολαίων στα παραπάνω κτηματολογικά γραφεία από τον συμβολαιογράφο θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη ενώ η υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικές αποφάσεις κλπ) στα ίδια κτηματολογικά γραφεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τη ή τον δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΣοκ! Αστυνομικοί πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν σεξ μέσα στο τμήμα! [pics]
Επόμενο άρθροΓαλιατσάτος: Πρωτοβουλία της ΑΝΑΣΑ για το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα