Να σημειωθεί ότι στο νέο σχέδιο νόμου που προωθείται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν αυτά τα πρόστιμα, αλλά να μπουν άλλου είδους περιορισμοί

Διάστημα 18 μηνών έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες που δε δήλωσαν τα ακίνητά τους στο κτηματολόγιο, στις περιοχές που προχωράει η διαδικασία, αφού μέχρι το τέλος του 2022 «παγώνει» η οποιαδήποτε καταβολή προστίμου.

Η παράταση επιβάλλεται εξαιτίας της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μη είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Την παράταση προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στο νέο σχέδιο νόμου που προωθείται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν αυτά τα πρόστιμα, αλλά να μπουν άλλου είδους περιορισμοί. Για παράδειγμα, να μην μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Εκτός συναλλαγής τα μη δηλωθέντα ακίνητα

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο εξής απαγορεύεται κάθε συναλλαγή καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Παράλληλα, στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται και η λήψη σειράς μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 200.000 ενστάσεις που εκκρεμούν στα συρτάρια των Επιτροπών Ενστάσεων και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εξάλλου, μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις έφτασαν τις 60.000. Από αυτές μία στις τέσσερις αφορά στον Δήμο Αθηναίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, ειδική δαπάνη για τις συνεδριάσεις, εξαίρεση των αμοιβών των Επιτροπών Ενστάσεων από τη νομοθεσία περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, συνεδρίαση των Επιτροπών μέσω τηλεδιάσκεψης κ.ά.

Το νέο σχέδιο νόμου

Το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα και προβλέπεται σε αυτό να ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά, ενώ για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις).

Αγνώστου ιδιοκτήτη 5.000.000 δικαιώματα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το imerisia.gr, αγνώστου ιδιοκτήτη είναι μέχρι σήμερα πέντε εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα από το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι στο τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης με τα 15 εκατομμύρια δικαιώματα, μία στις τρεις ιδιοκτησίες δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Στον αριθμό των πέντε εκατομμυρίων δικαιωμάτων ανήκουν και οι συμπληρωματικές δηλώσεις. Έτσι, σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι ρυθμοί, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζουν να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμπληρωματικών δηλώσεων μέχρι την ανάρτηση στο Κτηματολόγιο, δυνατότητα που δεν υπάρχει σήμερα μετά τους έξι μήνες, αφού όποιος θέλει να κάνει συμπληρωματική δήλωση θα πρέπει να το κάνει διά ζώσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Ξεκινούν οι δηλώσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη

Ξεκινάει από τον Ιούλιο η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, ενώ από τον Αύγουστο θα αρχίσει η συλλογή σε τμήμα των Χανίων και του Ηρακλείου. Παράλληλα, από τον ερχόμενο Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί η συλλογή δηλώσεων για Κέρκυρα και Θεσπρωτία.

Στο μεταξύ, σε έξι περιοχές της Πελοποννήσου (Ηλεία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία, Μέθανα και Τροιζηνία) και σε 13 νησιά (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Αγκίστρι, Υδρα, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα) λιγότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Εκτός από το πάγωμα των προστίμων, η τροπολογία εισάγει – και – ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων Κτηματολογικών Γραφείων. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο, τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Έτσι, για παράδειγμα, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Κτηματολόγιο, ενώ, παράλληλα, παρέχεται στο Κτηματολόγιο ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Πηγή: ethnos.gr