Lockdown: Χαλάρωση ίσως και από αυτή την εβδομάδα – Οι ημερομηνίες για σχολεία και λιανεμπόριο

Εβδομάδα αποφάσεων για την σταδιακή άρση μέτρων του lockdown είναι αυτή που ξεκινά, με «όπλο» τα self tests.

Η ελεγχόμενη επανεκκίνηση εκπαίδευσης και οικονομίας το μεγάλο “στοίχημα” των επόμενων ημερών για την κυβέρνηση.

Μέσα στην εβδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση της, η Επιτροπή των Επιστημόνων καλείται να εξετάσει τη στρατηγική που έχει θέσει στο τραπέζι της η κυβέρνηση, για το σταδιακό, ελεγχόμενο άνοιγμα της χώρας.

Διαβάστε επίσηςΕργατικές Κατοικίες Ληξουρίου: Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης απαντά στο Βελόπουλο και για το επίδομα ενοικίου (επιστολή)

Διαβάστε επίσης“Έχω δεχτεί δυο μηνύσεις για θέματα που δεν αφορούν τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου”

Διαβάστε επίσης: Αργοστόλι: 32 εθελοντές μάζεψαν 58 γίγας σακούλες σκουπιδιών στις παραλιες γύρω από το αεροδρόμιο (εικόνες)

Διαβάστε επίσης: Έφυγε από τη ζωή μόλις 54 ετών ο Περικλής Γαβριελάτος

Διαβάστε επίσης: Κοινή επιστολή Στανίτσα-Κατσιβέλη-Μονιά: Ποιους καταγγέλλουν & γιατί

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Βερούτης: Με προπονητή τον Γιώργο Ποταμιάνο και σε ένα μήνα ο γύρος της Κεφαλονιάς με κανό-καγιάκ

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στις αρχές: 19 κρούσματα κορωνοϊού σε μία εβδομάδα -Επίκεντρο το Αργοστόλι

Χαλάρωση ίσως και από αυτήν την εβδομάδα

Αν και οι σκληροί αριθμοί της πανδημίας (αριθμός διασωληνωμένων και θάνατοι) είναι ακόμη υψηλοί, όπως και η πίεση και στο Σύστημα Υγείας, η εκτίμηση πως η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση, αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για άρση περιοριστικών μέτρων, ίσως και από αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες – πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα ευοδωθούν οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση της πορείας της πανδημίας – είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, το αργότερο ως το Σάββατο 3 Απριλίου, να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με αυτοκίνητο.

Από 5 Απριλίου τα σχολεία;

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν καταρχήν τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε “βαθύ κόκκινο”.

Προϋπόθεση, η υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών.

Για τις 5 Απριλίου έχει τεθεί προς εξέταση στους Ειδικούς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο μέλη της κυβέρνησης θεωρούν πως αυτό δεν είναι πολύ πιθανό, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα…

Λιανεμπόριο και εστίαση

“Το λιανεμπόριο περιμένω να πάει προς τις 12 Απριλίου” δηλώνει στο Newsit.gr υπουργός της Κυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα της αγοράς, εκτιμώντας ότι τότε θα υπάρχει το περιθώριο τα καταστήματα να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία των πελατών (συγκεκριμένος αριθμός ατόμων με βάση τα τ.μ. του καταστήματος) και αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test – τα οποία θα διατίθενται δωρεάν στους πολίτες από τις αρχές Απριλίου – και κυρίως ο εμβολιασμός.

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα προχωρήσει απρόσκοπτα, από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά, σχεδιάζεται και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό και τουρισμός

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση και άρα αβέβαιο ακόμη αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Το μέτρο αναμένεται να εξεταστεί από τους Ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και τέλος, ως τις 14 Μαΐου, ο στόχος είναι να ανοίξει επίσημα η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να μην μην αποκλείει να δούμε ξένους επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα μας και νωρίτερα.

Το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών με χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: newsit.gr