Lockdown: Εξετάζεται το άνοιγμα της εστίασης – Πως θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες

Το θέμα της εστίασης απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο – Εξετάζεται η επανεκκίνηση αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η Κυβέρνηση αναμένει σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για να αποφασίσουν να δώσουν το πράσινο φως και να ξεκινήσει και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Περιμένοντας να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα, ολοένα και περισσότεροι ζητούν το άνοιγμα και της εστίασης καθώς μόνο μέσω delivery και take away, δεν έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν τις ζημίες.

Το πλήγμα για πολλές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη όχι μόνο εξαιτίας του τωρινού Lockdown αλλά και γιατί χάθηκαν τόσο οι φετινοί όσο και οι περσινοί χειμερινοί μήνες ενώ, το καλοκαίρι η κατάσταση και πάλι δεν ήταν καλύτερη εξαιτίας της μειωμένης κίνησης των τουριστών.

Πολλοί λοιπόν δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε καν τις υποχρεώσεις τους, με την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους όπως ενοίκια, φορολογία και λογαριασμοί να μπαίνουν στο συρτάρι με την ελπίδα να ανακάμψουν και να τα πληρώσουν αργότερα.

Τα μέχρι τώρα μέτρα δεν έχουν αντιστρέψει το πλήγμα

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, τα μέτρα που έχει προωθήσει έως τώρα η Κυβέρνηση για τη στήριξη τους, όπως οι μειώσεις των ενοικίων και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, δεν μπορούν να στηρίξουν μια επιχείρηση που παραμένει κλειστή. Ακόμη και όσες έχουν μείνει ανοιχτές, μόνο μέσω delivery, και take away δεν μπορούν να επιβιώσουν και κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο, αν δεν ανοίξει η εστίαση σύντομα, όπως αναφέρουν.

Την δραματική κατάσταση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ο οποίος μάλιστα μίλησε και για προβλήματα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Όταν επιτέλους η εστίαση ανοίξει, τότε θα μετρήσουμε τα λουκέτα”.

athina kleisimo katasthmata 7

Οι απώλειες για την εστίαση σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μήνα Νοέμβριο εστιατόρια και ταβέρνες είχαν απώλεια τζίρου 725 ενώ το διάστημα 13-31 Δεκεμβρίου η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν 74%.
Όπως είναι λογικό, οι απώλειες αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και τα δημόσια ταμεία λόγω του ΦΠΑ και της φορολογίας αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία 2 στις 5 επιχειρήσεις βρίσκονται πριν από το οριστικό λουκέτο ενώ, περίπου 30.000 εργαζόμενοι ζουν υπό το καθεστώς του φόβου της ανεργίας σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται.
Το μηνιαίο κόστος του Lockdown υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. με την ύφεση για το 2020 να έφτασε στο 10%.

Τι εξετάζει η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση, θέλοντας να στηρίξει την εστίαση, που αποτελεί έναν μεγάλο κλάδο που μετρά πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 330.000-350.000 εργαζόμενους, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει η εστίαση, μετά το λιανεμπόριο.

Σε αυτό συμφώνησε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης σε 3 εβδομάδες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Στην ίδια κατεύθυνση, μεγάλη μερίδα επιστημόνων τάσσεται θετικά στο άνοιγμα της εστίασης με αυστηρή επιτήρηση.

Μέχρι τώρα άλλωστε, οι κινήσεις της Κυβέρνησης δείχνουν την προσπάθεια να στηριχθεί ο κλάδος για να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις για την αγορά θερμαστρών εξωτερικών χώρων για να μπορέσουν να ανοίξουν έστω και σταδιακά αξιοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν.

Πηγή: dikaiologitika.gr