Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζουν όλα το 2023 – Σας αφορά!

Λογαριασμοί ρεύματος: Ένα κύμα από σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία, το σκεπτικό και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι στα σκαριά και αναμένεται να επηρεάσει πολλούς πολίτες, αλλά και επιχειρήσεις.

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά στο άρθρο τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος. Για ποιο λόγο ακολουθείτε αυτή η τακτική; Σε τι βαθμό θα επηρεαστούν τα απλά ελληνικά νοικοκυριά ως προς τα ποσά τα οποία θα καλούνται να πληρώνουν τους επόμενους μήνες, καθώς και το ποιοι πραγματικά θα κληθούν να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο λειτουργίας τους ως προς την κατανάλωση ρεύματος και με τι κίνητρα.

Το πρώτο και το σημαντικότερο που πρέπει να παραδεχτούμε μιλώντας για αυτές τις αλλαγές είναι ότι κατά κύριο λόγο αγγίζουν τις επιχειρήσεις, τα γραφεία και τα καταστήματα. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη και από πότε θα αρχίσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων;

Όλα αυτά τα οποία σήμερα συζητάμε αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα κατά την οποία θα υποδεχτούμε το 2023!

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα ισχύει ο νέος τρόπος για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος.

Αυτή η αλλαγή προκύπτει κατόπιν απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία προχωράει στην εξής αλλαγή ενός βασικού κριτηρίου: συγκεκριμένα, λοιπόν, η χρέωση πλέον δεν θα γίνεται τόσο με κριτήριο το ύψος της κατανάλωσης, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό με την ισχύ των εγκαταστάσεων μέσω των οποίων γίνεται η κατανάλωση.

Τι σημαίνει επί της ουσίας αυτή η κίνηση και πόσο θα επηρεαστούν τα ποσά τα οποία ο Διαχειριστής θα εισπράξει από τους καταναλωτές; Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτή τη «μετάβαση» στη νέα μεθοδολογία υπολογισμού της κατανάλωσης;

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο σκοπός του μέτρου

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80% στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10% με το υπόλοιπο 90% να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Λογαριασμοί ρεύματος – Ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης!

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5%.

Όπως είε πει ο Υπουργός βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%.

Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι τα νοικοκυριά μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία εθελοντικά.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις Δεκεμβρίου

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Η κατηγορία αυτή αφορά το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει με τα επαγγελματικά τιμολόγια:

Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 183 ευρώ η μεγαβατώρα

Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 34 ευρώ η κιλοβατώρα

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 221 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Δεκέμβριο φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Οι χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 280-380 ευρώ /MWh, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων που έγιναν τα  μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο leader του κλάδου ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση 380 ευρώ/MWh, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την ισχύουσα για το Νοέμβριο (397 ευρώ/MWh), δίνοντας κατεύθυνση και στις μεγαλύτερους εκ των εναλλακτικών παρόχων.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται στο εύρος των 350-380 ευρώ/MWh, με τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν κάποιες εταιρείες να αλλάζουν πάντως την εικόνα.  Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποκλιμάκωση σε σχέση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν η χαμηλότερη χρέωση (χωρίς τις εκπτώσεις) ξεκινούσε από τα 37 λεπτά.

Πηγή: newsme.gr