Λογαριασμοί ρεύματος: Ερχεται δυσάρεστη έκπληξη… 1000 ευρώ!

Μπροστά σε δυσάρεστε εκπλήξεις είναι πολύ πιθανό να βρεθούν το επόμενο διάστημα πολλού καταναλωτές…

Αν δεν έχετε αντιληφθεί υψηλές χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες, δύο είναι τα ενδεχόμενα:

Ή είστε από τους «τυχερούς» που πρόλαβαν να κλειδώσουν την χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας πριν από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ακόμη κόστιζε 9-10 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ σήμερα η σταθερή χρέωση έχει ανέβει στα 24-35 λεπτά ανάλογα με την εταιρεία),

ή δεν έχετε ακόμη παραλάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Στην δεύτερη περίπτωση, σας περιμένει μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη, καθώς με την καταμέτρηση της κατανάλωσης θα αποτυπωθεί και όλη η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ειδικά για τους πρώτους μήνες του 2022 έχει εκτιναχθεί ακόμη και στα 27-28 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αν δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για… 8 μήνες (σ.σ δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί καθώς αρκεί να χάθηκε μια καταμέτρηση από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ), οι καταναλώσεις μπορεί να έχουν φτάσει στις 3.000 κιλοβατώρες ή και παραπάνω και μόνο για την ρήτρα αναπροσαρμογής να ζητηθούν περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν πολλά.

Από εδώ και πέρα όμως, υπάρχει λύση τουλάχιστον στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συσσώρευσης μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει αποτυπωθεί σε λογαριασμό.

Αυτό που χρειάζεται είναι:

1. Πρώτον να βλέπετε μέσω του λογαριασμού ποια είναι η επόμενη ημέρα που γίνεται η καταμέτρηση και να φροντίζετε να μην υπάρξει κάποιο… εμπόδιο στον αρμόδιο υπάλληλο (π.χ να είναι κλειδωμένη η πόρτα εισόδου ή να μην υπάρχει για κάποιο λόγο πρόσβαση στα ρολόγια).

2. Δεύτερον να ενημερώνεστε μέσω της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορείτε να δώσετε από μόνοι σας τις ενδείξεις του μετρητή.

Η δήλωσή σας λαμβάνεται υπόψη ως αληθής, εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός και στη συνέχεια γίνονται οι όποιες προσαρμογές με βάση την καταμέτρηση που θα κάνει ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.

3. Τρίτον να προχωρήσετε σε αίτημα έκδοσης μηναίου λογαριασμού.

Σε συνδυασμό και με την τακτική «αυτοκαταμέτρηση» της κατανάλωσης, θα αποφύγετε τη συσσώρευση εκκρεμοτήτων και η επιβάρυνση θα σπάει σε μηνιαίες δόσεις χωρίς να χρειάζεται να προστρέχετε στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας ρύθμιση.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα – Το νέο σχέδιο

Πονοκέφαλο αποτελούν τα τιμολόγια ρεύματος για την κυβέρνηση καθώς παρά τις επιδοτήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που φθάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλούν «εγκεφαλικά».

Όπως φαίνεται, το μοντέλο των επιδοτήσεων δεν ήταν αρκετό για σβήσει την επιβάρυνση των καταναλωτών και έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει αποτελεσματικότερους τρόπους ενώ και οι ενέσεις ρευστότητας μέσω επιδομάτων φαίνεται πως πλέον αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Όσο οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο της ενέργειας καθυστερούν, η κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμαστεί και να χτίσει το δικό της εθνικό σχέδιο ώστε να δοθεί οριστική λύση για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Θα είναι μια παρέμβαση η οποία ναι μεν θα κοστίσει πολύ περισσότερο αλλά θα μπορέσει να βγάλει από την μέγγενη του ενεργειακού κόστους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη έχουν πει πως εάν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, θα υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και κυρίως των λογαριασμών ενέργειας.

Οι ασκήσεις επί χάρτου δίνουν και παίρνουν στο οικονομικό επιτελείο.

Κρίσιμη ημέρα είναι η επόμενη Παρασκευή, καθώς ανακοινώνονται από τη Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα.

Η θετικότερη εικόνα που αναμένεται θα ελευθερώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος, μαζί με τις εφεδρείες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε μέσα στην εβδομάδα θα χρηματοδοτήσουν την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο θα αφορά ένα νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια σκέψη είναι να μειωθεί το κόστος της πρώτης ύλης για την παραγωγή ρεύματος, δηλαδή του φυσικού αερίου.

Να υπάρξει δηλαδή επιδότηση στην πηγή, όπως έγινε και στη περίπτωση του ντίζελ.

Μια τέτοια πρόταση θα μείωνε το κόστος παραγωγής και έτσι και την τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέβαια, όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι όποιες αποφάσεις είναι υπό επεξεργασία. Καθοριστικός μήνας είναι ο Μάιος, καθώς αναμένονται αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Ακρίβεια: Μέτρα στήριξης και τον Μάιο

Eνα νέο πακέτο μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Μάιο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος.

Παράλληλα, όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πιθανότατα θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα η επιδότηση καυσίμων. Το πώς θα γίνει αυτό θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός, διευκρίνισε.

Λογαριασμοί ρεύματος: Χαμηλώνουν οι προσδοκίες

Η κυβέρνηση δείχνει να κινείται με δεδομένη την παράταση της διάρκειας του πολέμου, όπως προκύπτει από τα σχέδιά της για επέκταση των μέτρων, αλλά και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και το νέο, δυσμενέστερο μακροοικονομικό της σενάριο.

Για το τελευταίο, το οποίο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει στην Κομισιόν έως τις 30 Απριλίου, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε χθες ότι θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 3%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 4,5%.

Επομένως, οι απώλειες στο εισόδημα λόγω πολέμου εκτιμώνται σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ.

Οπως επισήμανε ο ίδιος ο υπουργός, η πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική από την πρόσφατη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και της Τράπεζας της Ελλάδος για 3,8%.

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η νεότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, που εκτιμάται πλέον σε επίπεδο πάνω από 5%, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για 4,5% και της Τράπεζας της Ελλάδος για 5,2%.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι η βοήθεια «προφανώς και θα συνεχιστεί» τον Μάιο, αλλά το ποια μορφή θα έχει αυτή «θα το δούμε», σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού, αλλά και με «το τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα».

Στο σημείο αυτό θύμισε ότι για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το 2023, προκειμένου να διατηρηθεί η προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και να επεκταθεί η τελευταία και στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ως «όπλο στη φαρέτρα» της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας υπήρξε επιφυλακτικός.

Δεν την απέκλεισε, αλλά είπε ότι «υπάρχουν προτεραιότητες» και ότι «θα πρέπει αυτό που θα κάνουμε να καταλήξει στο πορτοφόλι του καταναλωτή», κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσει με τον μειωμένο ΦΠΑ, αφού μπορεί να απορροφηθεί από την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η κυβέρνηση περιμένει, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Επίσης, τον Μάιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023 και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν. Με βάση τα παραπάνω θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, τις επόμενες μέρες, ο ίδιος είπε ότι 500 εκατ. ευρώ θα φτάσουν στο πορτοφόλι του καταναλωτή από την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ, την επιδότηση των καυσίμων, τη βοήθεια στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους οδηγούς ταξί. Οι πλατφόρμες ανοίγουν αυτή την εβδομάδα και οι πληρωμές θα γίνουν την επόμενη.

Πηγή: kathimerini.gr, moneyreview.gr