Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγάλη προσοχή – Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα που μας αδειάζουν τις τσέπες

Λογαριασμοί ρεύματος: Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εξηγεί όσα ισχύουν, αλλά και τι να αποφεύγουν οι καταναλωτές.

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Οι αλλαγές είναι οι εξής:

-Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ
-Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
-Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή παρόχου ενέργειας

Επιπρόσθετα, την προσοχή όλων εφιστά ο εν λόγω εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.

Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που περάσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα εξοικονομήσεις 120 ευρώ

Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει βραχνάς ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να μην ματώσει η τσέπη μας.

Όταν πλησιάζει η ημερομηνία που έρχονται οι λογαριασμοί και ειδικά εκείνος του ρεύματος, «μας λούζει κρύος ιδρώτας», όπως λένε και οι πολίτες, καθώς οι τιμές στην ενέργεια όλο και αυξάνονται, ενώ δυστυχώς προβλέπεται και πολύ δύσκολος χειμώνας.

Ήδη η κυβέρνηση έχει πει για το κλιματιστικό στους 17 βαθμούς για το καλοκαίρι.

Τρόποι για οικονομία στο ρεύμα:

Κλιματιστικό με σταθερή θερμοκρασία. «Βάζοντας το air condition στους 26 βαθμούς, κερδίζουμε έως και 40% τον χρόνο».

Μαγείρεμα: Κέρδος έως 30€ στον εκκαθαριστικό 4μηνου. «Στις καινούργιες κουζίνες μπορούμε να μαγειρεύουμε και σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης το σκεύος πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στην εστία για να μη χάνεται η ενέργεια».

Ψυγείο: Δεν το ανοίγουμε άσκοπα. «Το ψυγείο δεν μπορούμε να το βγάλουμε από την πρίζα, όμως μπορούμε να το ανοίγουμε όταν είμαστε σίγουροι τι θέλουμε να πάρουμε»

Πλυντήριο ρούχων. «Το πλυντήριο ρούχων φροντίζουμε να το γεμίζουμε, ενώ η θερμοκρασία να είναι στους 30 βαθμούς».

Πλυντήριο πιάτων: Κέρδος έως και 50 ευρώ τον χρόνο. «Για να πετύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος στο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιούμε χαμηλότερη θερμοκρασία και πλήρες φορτίο».

Τηλεόραση: Κέρδος 30 ευρώ. «Ακόμα και όταν η τηλεόραση είναι κλειστή βρίσκεται σε λειτουργία αναμονής. Για να γλιτώσουμε έως και 30 ευρώ τον χρόνο πρέπει να την βγάζουμε από την πρίζα».

Συνολικά, μέσα σε έναν χρόνο μπορούμε να εξοικονομήσουμε 100 με 120 ευρώ.

Πηγή: xristika.gr