Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκαν στους παρόχους τα ονόματα των δικαιούχων για την επιδότηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ωστόσο ένα πρόβλημα στο μητρώο του ΔΕΔΔΗΕ θα φέρει τους λογαριασμούς στους καταναλωτές χωρίς επιδότηση.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι λογαριασμοί του Ιανουαρίου που θα φτάσουν στα νοικοκυριά που έχουν τιμολογηθεί με το μεγαλύτερο μερος της κατανάλωσης του Ιανουαρίου και η αγορά το υπολογίζει στο 10% δεν θα έχουν ενσωματωμένη την επιδότηση των 42 ευρώ.
Ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα παράπονα και αντιδράσεις στους παρόχους από τους καταναλωτές που δεν είδαν την πολυπόθητη επιδότηση της κυβέρνησης στους λογαριασμούς τους.
Δεδομένου ότι επιδοτούνται πλέον μόνο οι πρώτες κατοικίες, εκπρόσωποι τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτών παρόχων δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν τον υπολογισμό της επιδότησης καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες παροχές αντιστοιχούν σε πρώτη κατοκία.
Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι πως στάλθηκαν στους παρόχους στοιχεία μετρητών χωρίς ΑΦΜ, γεννώντας έτσι ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διασταύρωσης της κατανάλωσης.
Οι ιδιώτες πάροχοι και η ΔΕΗ αρχίζουν να περνούν την επιδότηση Ιανουαρίου στις καταναλώσεις που τιμολογούν αυτην την εβδομάδα και όσοι δεν πρόλαβαν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους με τα νέα δεδομένα της κλιμακωτής χρέωσης θα δουν την επιδότηση την επόμενη εβδομάδα.
Για τους καταναλωτές που έχει ήδη τιμολογηθεί η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.
Τι έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, πρόκειται να επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Το μέτρο αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.
Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.
Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι η μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.
Μάλιστα, στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ/MWh και έτσι απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηναία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.
Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά και λοιπών χρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή, τη μέση ή την υψηλή τάση.
Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ.
Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.
Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Λογαριασμοί ρεύματος: Σε απόγνωση οι καταναλωτές
Ούτε η λέξη «απόγνωση« μοιάζει ικανή να περιγράψει τα όσα ζούνε οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε δυσθεώρητα ύψη «καλπάζει» ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, που προσεγγίζει σήμερα τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ουδεμία σημαντική και… ελπιδοφόρα αποκλιμάκωση έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που συνιστά προάγγελο, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για μετακύλιση των εν λόγω αυξημένων τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια.
Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί το «φαινόμενο», φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αποτελεί και μονόδρομο μια τέτοια πράξη, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που εξακολουθούν να διέπουν το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον και ενδεχομένως να μεταβληθούν επί τα χείρω, σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.
Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, στα ενεργειακά τιμολόγια, αποτελούν τη μοναδική πάγια εξαίρεση που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σ’ ό,τι αφορά στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αυτός που προανήγγειλε σήμερα την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, προφανώς και κρίνεται αναγκαία και συνεχής, καθώς η χώρα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καταναλωτές στη χώρα μας, μαζί μ’ αυτούς στην Ολλανδία και το Βέλγιο, δύο κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, πληρώνουν «χρυσό» το ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι χαρακτηριστικό, βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι εντός του Δεκεμβρίου του 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κάτι που καταδεικνύει ανάγλυφα, ότι το μείζον πρόβλημα διογκώνεται, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης.
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας
Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.
Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.
Πηγή: xristika.gr