Λογαριασμοί ρεύματος: Βάρεσαν «πιστόλι» – Χαμός με διακανονισμούς

Λογαριασμοί ρεύματος: Καμία δυνατότητα για πληρωμή των λογαριασμών δεν υπάρχει από τους πολίτες της χώρα μας. Ξεκίνησαν οι διακανονισμοί.

Πολύ μεγάλα είναι τα ποσά που έρχονται στον κόσμο να πληρώσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Ειδικότερα, κατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς και πληρώνουν “έναντι” ή προσφεύγουν στους παρόχους ζητώντας διακανονισμό με πολλές δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δείτε αναλυτικά…

Λογαριασμοί ρεύματος: Πρόβλημα και για τους παρόχους

Μέγα πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες λόγω υστέρησης εισπράξεων δυσκολεύονται να αποδώσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο φόρους και τέλη που έχουν παρακρατήσει μέσω των λογαριασμών κατάλωσης ρεύματος.

Αναγκάζονται μάλιστα να προϋπολογίσουν και απώλειες, εκτιμώντας ότι θα είναι πρακτικά αδύνατο να εισπράξουν κάποια στιγμή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους. Η ΔΕΗ έσπευσε ήδη να διενεργήσει πρόβλεψη 49,9 εκατ. ευρώ για πιθανή απώλεια που θα υποστεί από επισφαλείς απαιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου ένας στους δύο λογαριασμούς ρεύματος παραμένει ανεξόφλητος μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ή έχει πληρωθεί εν μέρει, χωρίς το ποσόν που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πόσοι λογαριασμοί ρεύματος είναι απλήρωτοι

Υπολογίζεται ότι απλήρωτοι παραμένουν μετά τη λήξη τους περίπου 1.250.000 λογαριασμοί ρεύματος οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων. Μόλις το 1/3 από αυτούς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοφληθεί εντός τριμήνου-τετραμήνου, χωρίς να γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Για τους περισσότερους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, οι εταιρείες παροχής ρεύματος – και ειδικά η ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική του διάσταση – θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε διακανονισμούς για τμηματική αποπληρωμή σε πολλές δόσεις.

Οι αιτήσεις για διακανονισμοί αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας, καθώς οι λογαριασμοί λήγουν και οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν. Υπολογίζεται ότι τον Ιούνιο θα κατατεθούν πάνω από 220.000 αιτήσεις και τον Ιούλιο θα ακολουθήσουν άλλες τόσες.
Κατά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων του κλάδου και στελεχών της ΔΕΗ, το τελευταίο δίμηνο (Απρίλιος-Μάιος) ο αριθμός των λογαριασμών που μπήκαν σε διακανονισμό υπερτετραπλασιάστηκε.

Οι εταιρείες-πάροχοι ρεύματος πιέζουν με απειλές διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεδομένου ότι δεν έχουν άλλο τρόπο να εισπράξουν τα καθυστερούμενα. Τον Απρίλιο στην Αττική είχαμε 1.000 εντολές διακοπής ρεύματος καθημερινά.

Ο ρυθμός έχει πέσει, αλλά ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ρεύμα επικρέμαται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Τι θα γίνει με την επιδότηση ρεύματος τον Ιούνιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , το ύψος της επιδότησης για τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα είναι χαμηλότερο από τα 56,6 ευρώ του Μαΐου και αυτό λόγω της μικρής υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να στείλει έως το τέλος της εβδομάδας τη νομοθετική διάταξη στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να πάρει και την έγκριση για την εφαρμογή της.

Έτσι θα είναι τα νέα έντυπα λογαριασμών

Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία της έκδοσης των κατευθυντήριων οδηγιών για τα νέα τυποποιημένα και ενιαία για όλους τους προμηθευτές έντυπα των λογαριασμών ρεύματος . Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η ΡΑΕ αλλάζει το σχέδιο προηγούμενης απόφασης προκειμένου να καταλήξει στις τελικές κατευθυντήριες οδηγίες προς τους παρόχους για την έκδοση άλλης μορφής λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός της Αρχής που προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές είναι να υπάρχει στους καταναλωτές μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και αποσαφήνιση των όρων της τιμολόγησης. Όπως επίσης να είναι και ευχερέστερη η σύγκριση προγραμμάτων ανάμεσα στις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε τελευταίες διαβουλεύσεις με τους παρόχους προκειμένου να κλειδώσουν ορισμένα σημεία της πληροφόρησης που θα δίνουν μέσα από τους λογαριασμούς.

Η Αρχή, επειδή η απόφασή της δεν είναι υποχρεωτική ως προς την εφαρμογή της, έχει κάνει γνωστό πως θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της θετικές αναφορές για όσους παρόχους έχουν προχωρήσει στις αλλαγές των έντυπων λογαριασμών με βάση τις οδηγίες της. Με βάση τα προαναφερόμενα, τα νέα έντυπα θα πρέπει να είναι έτοιμα από την 1η Ιουλίου.

Με τις αλλαγές που έχει προτείνει η ΡΑΕ δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα της σύμβασης» ανάμεσα στον πάροχο και τον πελάτη.

Τέτοιες είναι ο «αριθμός της σύμβασης», η «υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης», το «όνομα του τιμολογίου», ο «τύπος τιμολόγησης», «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τιμολογίου», ο χρόνος έκδοσης του λογαριασμού, το αν υπάρχει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι «εκπτώσεις προμήθειας» και φυσικά θα δίνεται αναλυτική εξήγηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ποσό της επιδότησης (ΤΕΜ).

Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες

Το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα ενιαία έντυπα οι τύποι των τιμολογίων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Σταθερή χρέωση. Πρόκειται για προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας.
  • Κυμαινόμενη χρέωση με όριο αυξομείωσης. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.
  • Κυμαινόμενη χρέωση χωρίς όριο αυξομείωσης. Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις

Πηγή: newsme.gr