Κι ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή κρίση χτυπάει «κόκκινο» με χιλιάδες νοικοκυριά να ασφυκτιούν για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, οι εταιρείες προμήθειας συγκεντρώνουν τους πελάτες εκείνους που χαρακτηρίζονται «κακοπληρωτες»;

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η «λίστα»; Για ποιο λόγο μπαίνει στο τραπέζι το σενάριο της λήψης μέτρων έτσι ώστε να περιοριστούν τα χρέη προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας;

Ποιοι είναι οι συστηματικοί κακοπληρωτές και πώς θα επηρεαστούν στο ενδεχόμενο που όντως τελικά ληφθούν τα μέτρα για το θέμα αυτό όπως αναφέραμε παραπάνω.

Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί!

Λογαριασμοί ρεύματος – Ποιοι είναι οι κακοπληρωτές

Ας απαντήσουμε αρχικά στο πρώτο ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί που, σύμφωνα με τους παρόχους, ανήκουν στην κατηγορία των κακοπληρωτών; Όπως δείχνουν τα δεδομένα οι μισοί από τους καταναλωτές που χαρακτηρίζονται επισφαλείς πελάτες είναι οι λεγόμενοι «ενεργειακοί τουρίστες».

Πρόκεται επί της ουσίας για καταναλωτές που διαρκώς ή αρκετά συχνά μετακινούνται από τον έναν πάροχο στον άλλον. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μετακίνησης, είναι πάρα πολύ σύνηθες, οι καταναλωτές αυτοί, να αφήνουν πίσω τους και απλήρωτους λογαριασμούς στην κάθε αλλαγή παρόχου που πραγματοποιούν. Κάπως, έτσι, λοιπόν συσσωρεύονται και οι οφειλές προς τους παρόχους.

Δεν είναι καθόλου παράδοξο, ούτε περίεργο, το ότι η παραπάνω τακτική εντάθηκε αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Άλλωστε εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τους καταναλωτές στα οικονομικά τους όρια. Αν μαζί με αυτό προσθέσουμε και τα βάρη της δεκαετούς κρίσης, της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας, είναι άκρως εύλογη η διαπίστωση ότι βρισκόμαστε όντως ενώπιον μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Μιας πραγματικότητας που μεταφράζεται και στα στοιχεία των οφειλετών προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Η όξυνση του φαινομένου

Το φαινόμενο οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει αζημίως μέσα στο καλοκαίρι τις μετακινήσεις πελατών, με το σκεπτικό να δώσει την ελευθερία της επιλογής ανάλογα με το ύψος των τιμολογίων ρεύματος.

Η αναζωπύρωση του φαινομένου των ανεξόφλητων οφειλών που κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για να ανταποκριθούν στα αυξημένες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις, έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παρόχους.

Επιταχύνει μάλιστα τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία», προκειμένου να υπάρξει μία άμυνα του κλάδου απέναντι στο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για τους κακοπληρωτές

Για το θέμα υπάρχει ήδη ομοφωνία των προμηθευτών ενέργειας μέσω του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) και έχουν αναληφθεί όλες οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού. Το μέτρο θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και οι οποίες συνδέονται με τις αλλαγές σε άρθρα του κώδικα προμήθειας που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την καθολική υπηρεσία.

Στην αγορά εκτιμούν ότι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το μοντέλο που θα επιλεγεί.

Όπως λέει στέλεχος του κλάδου, εάν επιλέξουμε να συστήσουμε μια νέα εταιρεία όπως έκαναν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορεί να χρειαστούν και δύο χρόνια.

Υπάρχουν όμως και λιγότερο σύνθετες διαδικασίες που θα επέτρεπαν την λειτουργία του νέου μηχανισμού ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από «κόκκινους» καταναλωτές ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν.

«Τώρα είναι ώριμη η αγορά για να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών πελατών» λέει στέλεχος εταιρείας προμήθειας.

Ο ενεργειακός Τειρεσίας είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας. Το δεύτερο είναι ρυθμίσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δείχνει μετά από καιρό να έχει πειστεί για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και έχει ζητήσει την συνδρομή της ΡΑΕ.

Τι λέει η ΡΑΕ

Οι προμηθευτές δηλώνουν υπέρμαχοι της πρότασης του Ρυθμιστή για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού».

Η ρυθμιστική αρχή έχει από καιρό στείλει στο ΥΠΕΝ γνωμοδότηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «μπαταχτσήδων» της ενέργειας.

Με βάση αυτή, οι προμηθευτές θα μπορούν να κόβουν το ρεύμα σε καταναλωτή πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που εκείνος δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην προηγούμενη εταιρεία που τον ηλεκτροδοτούσε.

Η ΡΑΕ έχει προτείνει επίσης την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα χρωματίζονται με «κόκκινη» σήμανση εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» όσοι έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Στην περίπτωση που δεν εξοφλήσουν το δεύτερο λογαριασμό, ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να δώσει εντολή αποκοπής και αυτομάτως ο καταναλωτής θα μεταφέρεται στη βάση με τους κόκκινους πελάτες κάτι που θα τον εμποδίζει να αλλάξει προμηθευτή.

Εφόσον φανεί συνεπής και εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Μόνο τότε, ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Λογαριασμοί ρεύματος: Μικρή ανάσα αλλά σημαντική θα λάβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα, μιας και οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να μειωθούν. Ποιοι θα δουν τις σημαντικές μειώσεις;

Λογαριασμοί ρεύματος – Τα νέα δεδομένα για τα τιμολόγια

Οι λογαριασμοί ρεύματος «καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημαντική ωστόσο αποκλιμάκωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν το Νοέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε συνέχεια της μείωσης τόσο των τιμών του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας όσο και των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τα ονομαστικά τιμολόγια τα οποία -σύμφωνα με τη νομοθεσία- ανακοινώνουν οι προμηθευτές μέχρι τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν τον επόμενο. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία, οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειωθούν.

Η τελική χρέωση των καταναλωτών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που ανακοινώνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ονομαστικό τιμολόγιο κάθε προμηθευτή τόσο φθηνότερη θα είναι η τελική χρέωση των πελατών του, άρα και οι λογαριασμοί ρεύματος μικρότεροι.

Επιπλέον η μείωση των ονομαστικών τιμολογίων σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη επιδότηση προκειμένου να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα τα τελικά τιμολόγια.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο έως χθες ήταν 263,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συγκριτικά το Σεπτέμβριο ήταν 416,87 ευρώ και τον Αύγουστο 436,53 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται αφενός στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα και αφετέρου στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκλεισε χθες στα 112,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον απόηχο και των προτάσεων της Κομισιόν για έλεγχο της τιμής του καυσίμου.

Στην κορύφωση της κρίσης τον Αύγουστο είχε φθάσει κοντά στα 350 ευρώ.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΑργοστόλι: Κλικ στο πριν και το μετά του κλειστού γυμναστηρίου “Αντώνης Τρίτσης” (εικόνες)
Επόμενο άρθροΠώς θα βγάλετε άδεια πάρκινγκ για μοτοσυκλέτα ή ποδήλατο: Αυτοί είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις