«Λουκέτα» παντού | Έκλεισαν δεκάδες καταστήματα στην πόλη

•Βασικός λόγος τα «τσουχτερά» ενοίκια
•Ο επιχειρηματικός κόσμος περιγράφει την κατάσταση στην «ΗΜΕΡΑ»

«Θυμίζει νεκροταφείο» η πόλη μας δηλώνουν οι επιχειρηματίες που βλέπουν όλο και περισσότερα κτίρια που στέγαζαν καταστήματα να βάζουν λουκέτο ή να ξενοικιάζονται. Πολλές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν εξαφανιστεί, ενώ ακόμα λιγότερα είναι τα μαγαζιά που επιλέγουν να ανοίξουν σε μια αγορά που δείχνει να έχει αρκετά προβλήματα στο νησί μας.
Ο Ιάκωβος Κονταράτος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Ζακύνθου μίλησε για το θέμα και τα σοβαρά προβλήματα που αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να ανοίξουν νέα μαγαζιά μέσα στην πόλη. «Αποτρεπτικός παράγοντας στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων είναι οι υψηλότατες απαιτήσεις των ιδιοκτητών, οι οποίοι είτε έχοντας συνηθίσει από προηγούμενες εποχές, είτε είχαν βρεθεί επιχειρηματίες που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν υπεραξίες, έχουν κρατήσει πολύ υψηλά το επίπεδο των ενοικίων. Συν ότι τα περισσότερα κτήρια που παραμένουν κλειστά είναι παλαιά κτίρια, που δε συντηρούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιπλέον κόστος για το φτιάξιμο του κτιρίου. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη γενικότερη ύφεση της αγοράς, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στα πολλά κλειστά μαγαζιά». Αν και δεν υπάρχει, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ζακύνθου μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των καταστημάτων που είναι κλειστά στην πόλη, εκτιμάται ότι το 30% των κτιρίων είναι είτε ξενοίκιαστα είτε παντελώς εγκαταλελειμμένα.
«Είναι καιρός οι ιδιοκτήτες να κατανοήσουν την πραγματικότητα και να συμβιβαστούν με αυτήν. Με άλλα λόγια, να εξορθολογήσουν τις απαιτήσεις που έχουν απέναντι στους υποψήφιους ενοικιαστές – επιχειρηματίες. Να υπάρχει μια αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης ώστε να υπάρξει μια βελτίωση αυτής» δηλώνει ο κ. Κονταράτος, με το Επιμελητήριο να προσπαθεί από την πλευρά του να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στο νησί και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί και να καλυφθούν μερικά από τα πολλά κενά που έχει η πόλη.

«Βραχνάς» τα αυξημένα ενοίκια
Όπως δηλώνουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, τα υψηλά ενοίκια είναι μια βασική αιτία για την οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Η υψηλή κοστολόγηση μάλιστα ακινήτων από πολλούς ιδιοκτήτες δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα και η κρίση στο εμπόριο, αποθαρρύνει όσους θέλουν να ανοίξουν καινούργιο μαγαζί.

Δώρα Ταμαρέση – Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου
«Είναι άσχημη η εικόνα πραγματικά σε αυτά τα κτίρια που γίνονται εστίες μόλυνσης και φθοράς. Εμείς σαν Επιμελητήριο με το πρόγραμμα Open Mall είχαμε δώσει την ευκαιρία και είχαμε μιλήσει με ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων ειδικά στην περιοχή του Αγίου Παύλου που είναι τα περισσότερα κτίρια. Το λόγο που είναι κενά δεν τον γνωρίζω. Ίσως οι ιδιοκτήτες ζητούν μεγάλα ενοίκια, ίσως η επιχειρηματικότητα δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει για να έχει ζήτηση. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των κτηρίων που είναι κλειστά μέσα στην πόλη μας… Πιστεύω ότι αν αυτά τα κτίρια μπουν σε αγγελίες και με ενοίκια σε λογικές τιμές σίγουρα θα υπάρξει ζήτηση. Δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχει ζήτηση επαγγελματικών κτιρίων στη Ζάκυνθο».

Άννα Στυλιανέση – Ιδιοκτήτρια καταστήματος
«Όντως υπάρχουν κτίρια και στη Φωσκόλου και στην Αλ. Ρώμα και σε άλλες περιοχές, που δε στεγάζουν κάποιο μαγαζί. Γενικότερα το πρόβλημα οφείλεται στα αυξημένα ενοίκια, στις αυξημένες απαιτήσεις των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα να ξενοικιάζονται. Το εμπόριο είναι έχει πρόβλημα στο νησί μας και νομίζω ότι και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος, που κάποιος δειλιάζει να νοικιάσει έναν χώρο. Πρέπει να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα. Η αγορά πάντα πρέπει να υπάρχει, γι’ αυτό χρειάζεται να βοηθηθεί με διάφορους τρόπους το εμπόριο».

Γιώργος Ξένος – Λογιστής
«Πραγματικά είναι πολύ άσχημο που υπάρχουν τόσα μαγαζιά εγκαταλελειμμένα ή γενικώς ξενοίκιαστα. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δεκαετούς κρίσης που μείωσε την επιχειρηματικότητα. Για το μέλλον χρειάζεται να γίνει μια σειρά πραγμάτων. Πρέπει να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη. Οφείλουμε να κάνουμε ενέργειες όμως, να φροντίσουμε για τον τουρισμό μας, να επιστρέψουν παιδιά μας που έχουν φύγει από τη Ζάκυνθο και άλλα. Είναι πολύ άσχημη η εικόνα της πόλης. Θυμίζει νεκροταφείο και είναι λυπηρό το φαινόμενο. Εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε ποιοι ήταν σε αυτά τα μαγαζιά. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να ανοίξουν και πάλι».

Πηγή: imerazante.gr