Λουκέτα σε τράπεζες χωρίς κούρεμα καταθέσεων-Συναγερμός στους καταθέτες

Ένα μικρό… παράθυρο στην περίφημη κοινοτική οδηγία, για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών (BRRD), άνοιξε προ διετίας, εξαιρώντας, υπό προϋποθέσεις, από τις διατάξεις που επιβάλουν «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ, συνεταιριστικές, τοπικές ή/και περιφερειακές τράπεζες.

Ειδικότερα, προστέθηκε στο νόμο (ν.4261/2014) για την εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων το άρθρο 145Β, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, να επιτρέψει τη μεταβίβαση σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του συνόλου (σ.σ. και ανασφάλιστων) των καταθέσεων τράπεζας, που τίθεται σε εκκαθάριση.

«Κλειδί» για την παραπάνω εξαίρεση αποτελεί η διαπίστωση συγκέντρωσης κινδύνου.

Η αβρόχοις ποσίν μεταβίβαση καταθέσεων κρίνεται σκόπιμη, προκειμένου να αποτραπεί συγκεντρωμένη και δυσανάλογη οικονομική βλάβη σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Εξ ου και πρακτικά εξαιρεί από το bail-in συνεταιριστικές ή/και περιφερειακές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας.

Στην περίπτωση ενεργοποίησης της διάταξης, η ΤτΕΕΛΛ -0,29% διεξάγει «άτυπη» και εμπιστευτική ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού και παθητικού (καταθέσεις).

Η κεντρική τράπεζα καλεί, κατά την κρίση της, τράπεζες, που θεωρεί κατάλληλες για την απόκτηση των υπό μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Η σύμβαση μεταβίβασης υπογράφεται από τον ειδικό εκκαθαριστή.

Το παραπάνω νομικό πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στην περίπτωση της συνεταιριστικής τράπεζας Δράμας.

Η Olympus Bank δεν κατάφερε να σταθεί στο …ύψος της επωνυμίας της, μη συγκεντρώνοντας τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια, που απαιτεί το εποπτικό πλαίσιο.

Έτσι, ανακλήθηκε η άδειά της, τέθηκε υπό εκκαθάριση, με τις καταθέσεις να μεταβιβάζονται στην Εθνική Τράπεζα.

Με δεδομένο ότι η Εθνική ανέλαβε μόνο τις καταθέσεις χωρίς να πάρει περιουσιακά στοιχεία της συνεταιριστικής Δράμας, ΤΕΚΕ (Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων) και Δημόσιο θα της καταβάλουν το ισόποσο των υποχρεώσεων έναντι καταθετών που ανάλαβε.

Δηλαδή, ο λογαριασμός καλύπτεται από το Δημόσιο. Οι υποχρεώσεις έναντι καταθετών θα αποτιμηθούν από ορκωτό ελεγκτή, τον οποίο θα ορίσει η ΤτΕ.

Η οριστική αποτίμηση ολοκληρώνεται εντός τριμήνου.

πηγή: fimes.gr