Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως ένας από τους πλέον γνωστούς κολοσσούς στον χώρο των τροφίμων, η Del Monte Foods, υπέβαλε αίτημα πτώχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είδηση αυτή φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την κατάσταση των θυγατρικών της, ιδίως εκείνων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Τι διευκρινίζει η Del Monte Ελλάς
Η Del Monte Ελλάς ΜΑΒΕΕ έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση ώστε να διαχωρίσει τη θέση της από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Όπως τονίζεται, η ελληνική θυγατρική αποτελεί μέλος του ομίλου Fresh Del Monte, που είναι εντελώς ανεξάρτητος από τη Del Monte Foods.
Η Fresh Del Monte, με έδρα το Coral Gables στη Φλόριντα, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 90 χώρες, διαθέτοντας ξεχωριστή διοίκηση, οικονομική αυτοτέλεια και στρατηγικό προσανατολισμό. Παρά τη χρήση του ονόματος “Del Monte” λόγω ιστορικών συμφωνιών αδειοδότησης, οι δύο εταιρείες δεν έχουν καμία επιχειρησιακή σύνδεση.
Τι σημαίνει η πτώχευση για την Ελλάδα
Η ανακοίνωση της πτώχευσης της Del Monte Foods μπορεί να προκαλεί ανησυχία διεθνώς, ωστόσο στην Ελλάδα δημιουργεί και προοπτικές. Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν πως η απουσία της αμερικανικής εταιρείας από την παγκόσμια αγορά μπορεί να ανοίξει δρόμους για ενίσχυση της παρουσίας άλλων βιομηχανιών κονσερβοποιίας, όπως της Del Monte Ελλάς.
Η ελληνική θυγατρική είναι ήδη ισχυρά εδραιωμένη και έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, ενισχύοντας την εξαγωγική της δραστηριότητα και πιθανώς αναλαμβάνοντας νέες συνεργασίες σε ευρωπαϊκές και μεσογειακές αγορές.
Στρατηγικής σημασίας το εργοστάσιο στη Λάρισα
Κομβικής σημασίας για την παρουσία της Del Monte στην Ευρώπη είναι το εργοστάσιο στη Λάρισα. Η μονάδα αυτή αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής φρούτων σε κονσέρβα – από ροδάκινα και βερίκοκα έως κεράσια – με την εγγύτητα στις αγροτικές ζώνες της Θεσσαλίας να αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.
Παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε από την κακοκαιρία Daniel, το εργοστάσιο κατάφερε να επαναλειτουργήσει σε χρόνο ρεκόρ, αποδεικνύοντας τη σημασία του για τον όμιλο.
Πενήντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα
Τον Μάιο, στο εργοστάσιο της Del Monte στο 12ο χλμ. Λάρισας – Χάλκης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στη χώρα. Εκεί επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της διοίκησης να συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική παραγωγή και να διατηρήσει τον κομβικό ρόλο της Λάρισας.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Στέργιος Γκαλιαμούτσας, αντιπρόεδρος Εργοστασίων Παραγωγής Τροφίμων Ευρώπης και Αφρικής της DMI, έχει σημαντική επαγγελματική πορεία στην Del Monte Ελλάς, γεγονός που επιβεβαιώνει την ελληνική συμβολή στην παγκόσμια λειτουργία του ομίλου.


