Συνεχόμενα λουκέτα βάζουν μεγάλες τράπεζες της χώρας στα καταστήματά τους, ενώ μειώνουν και τα ΑΤΜ ώστε να ισορροπήσουν τα λειτουργικά τους έσοδα.
Τη θέση τους παίρνουν σταδιακά τα ψηφιακά καταστήματα, όπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή , όπως τα i-Bank Stores , ενώ όσα παραμείνουν ενεργά θα προσφέρουν συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες.
Συνεχίζεται, αν και με μικρότερους ρυθμούς, η συρρίκνωση προσωπικού και δικτύου καταστημάτων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες διαφοροποιούν πλέον αισθητά τη στρατηγική τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τα business plan τους.
Δυναμικές πολιτικές εξορθολογισμού συνεχίζουν να εφαρμόζουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς που λειτουργούν τα μεγαλύτερα δίκτυα καταστημάτων σε όλη τη χώρα, απασχολώντας παράλληλα τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.
Τράπεζες: Λουκέτο σε καταστήματα
Η Alpha Bank και η Eurobank, αντιθέτως, είχαν εφαρμόσει εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης προσωπικού/καταστημάτων τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων από τη φυσική παρουσία και την απασχόληση προσωπικού δεν είναι εξίσου πιεστική.
Εξάλλου, η ανάγκη για εξυπηρέτηση των πελατών στα φυσικά σημεία παρουσίας περιορίστηκε σημαντικά μετά την πανδημική κρίση που ώθησε ιδιώτες και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κατά κόρον τα ψηφιακά κανάλια -για τις υπηρεσίες βέβαια που μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως.
Αποτέλεσμα αυτής της “αναγκαστικής στροφής” ήταν να επισπευστούν τα σχέδια των τραπεζών για μετασχηματισμό των φυσικών καταστημάτων από “σημεία εξυπηρέτησης” σε “σημεία συμβουλευτικής” σε θέματα διαχείρισης περιουσίας, επενδυτικών/ασφαλιστικών προϊόντων κ.α.
Τα καταστήματα αλλάζουν όψη και γίνονται διαισθητά και, σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα “phygital” καταστήματα της Eurobank, τα i-bank stores της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και τα e-branches της Πειραιώς που λειτουργούν σε πιο περιορισμένη κλίμακα ξεκινώντας ωστόσο από το 2016.
Τράπεζες: Νέα εθελούσια τον Νοέμβριο
Σε 6.600-6.700 άτομα σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της η Εθνική Τράπεζα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης με στόχο 500 αποχωρήσεις. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ελκυστικό για τους εργαζόμενους και αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα παροχών για όσους το αξιοποιήσουν.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί 339 καταστήματα σε όλη την επικράτεια και απασχολεί 7.100 άτομα περίπου. Την τελευταία 15ετία, η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε βαθιά αναδιάρθρωση του δικτύου της με μείωση καταστημάτων κατά 41% και του προσωπικού σχεδόν στο μισό (-46%). Έως το τέλος του έτους, η τράπεζα σχεδιάζει την κατάργηση δέκα επιπλέον καταστημάτων.
Τράπεζες: “Ανοιχτή” η πόρτα για αποχώρηση
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η οικειοθελής αποχώρηση προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς που αριθμεί και τους περισσότερους εργαζομένους (8.800 άτομα) και λειτουργεί το πολυπληθέστερο δίκτυο ανά τη χώρα (408 καταστήματα).
Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι, μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, η Πειραιώς κατέχει την πιο διευρυμένη γεωγραφικά παρουσία, η οποία είναι πιο δύσκολο να συρρικνωθεί ιδίως όταν δεν λειτουργεί άλλο τραπεζικό κατάστημα σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης είχε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου, ωστόσο, συνεχίζεται άτυπα για όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να “πατήσει το κουμπί”. Πηγές της τράπεζας δηλώνουν ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει το νέο πρόγραμμα, στο οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία συμμετείχαν 300 άτομα.
Eurobank: Δεν σχεδιάζει περαιτέρω μείωση
Ικανοποιημένη με τα τρέχοντα επίπεδα προσωπικού και καταστημάτων δηλώνει η διοίκηση της Eurobank, η οποία δεν “τρέχει” επί του παρόντος πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ούτε προγραμματίζει κάποια τέτοια πρωτοβουλία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών της, η Eurobank έχει μειώσει πλέον τους εργαζομένους της σε 6.400 και το δίκτυο των καταστημάτων της σε 270 περίπου.
Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, η Eurobank αριθμούσε 428 καταστήματα και 7.680 εργαζομένους, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση 59% περίπου στο δίκτυο και 38% στο προσωπικό, εάν ληφθεί υπόψη και η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (που είχε απορροφήσει στο μεταξύ την Aspis Bank).
Alpha Bank: Σταθεροποιείται η πολιτική συρρίκνωσης
Σταθερός σε σύγκριση με το περασμένο έτος παραμένει ο αριθμός των εργαζομένων της Alpha Bank, στα 6.000 άτομα, αφού το 2021 είχε σημειωθεί σημαντική μείωση λόγω της απόσχισης της Cepal που διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές.
Το δίκτυο της Alpha διατηρείται στα 300 περίπου καταστήματα -επίπεδα που δεν αναμένεται να μειωθούν δραστικά το επόμενο διάστημα.
Νέα λουκέτα καταστημάτων στην Εθνική Τράπεζα
Με fast track διαδικασίες, ως συνήθως, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δρομολόγησε το κλείσιμο άλλων δέκα καταστημάτων τους επόμενους δύο μήνες.
Αφού έκλεισαν δύο καταστήματα στην Αττική, αρχές Αυγούστου για να μην αντιδράσει έγκαιρα κανείς (κοινωνία και εργαζόμενοι), τώρα ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν κι άλλα έως τα τέλη Νοέμβρη, σε επαρχιακές πόλεις (Λουτράκι, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Δράμα, Πάτρα) και στην πολύπαθη Αττική (Γέρακας, Μελίσσια, Αγ. Αρτέμιος).
Δεκάρα δεν δίνουν για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι πελάτες, οι οποίοι περιμένουν σε ουρές για ραντεβού, συχνά μετά από βδομάδες ή και μήνα και συνεχώς διαμαρτύρονται γιατί δεν βρίσκουν υπαλλήλους.
Οι λίγοι εναπομείναντες στο Δίκτυο «τραβάμε κουπί» και ξεζουμιζόμαστε, σε μια επιχείρηση που ονειρεύεται πώς θα μας «σουτάρει» και θα μας κόψει μισθό και δικαιώματα! Είναι εμφανές ότι θέλουν να μειώσουν δραματικά το προσωπικό του Δικτύου και του Κανονισμού.
Στο πολύπαθο Δίκτυο, που ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε παράλογες απαιτήσεις, με όλο και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, η εντατικοποίηση έχει ξεφύγει, η πίεση δεν περιγράφεται.
Εισπράττουμε συχνά την αγανάκτηση, την οργή αλλά πολλές φορές και τον οίκτο του κόσμου! Όλα για την κερδοφορία τους, που αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με το «λειτουργικό κόστος».
Πάρτε πίσω τις αποφάσεις για κλεισίματα καταστημάτων! Διατρανώνουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας! Με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις!
Με μέτωπο με την κοινωνία. Να αναγκάσουμε τη διοίκηση να ανακαλέσει αυτές τις απαράδεκτες κινήσεις!
Στην Τράπεζα Πειραιώς, πέτυχε ο αγώνας των σωματείων το καλοκαίρι για ανάκληση των αποφάσεων. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε όλους τους συλλόγους –και προπάντων στον ΣΥΕΤΕ– έχουν ξεπουλήσει τα πάντα.
Έχουν αποδεχτεί κάθε κίνηση της διοίκησης και δεν αντιδρούν σε τίποτα. Η διοίκηση τους έχει στο τσεπάκι της. Απευθυνόμενοι στον κόσμο της δουλειάς και της τάξης μας, τους διαβεβαιώνουμε: Πίσω απ’ τα γραφεία έχουμε φωνή!
* μέλος Πρότασης Προοπτικής Εργαζομένων ΕΤΕ
Στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους
Το δικό τους μαχητικό – αγωνιστικό «παρών» θα δώσουν τη μέρα της απεργίας της 9ης Νοέμβρη οι μικροί ΕΒΕ, παίρνοντας αποφάσεις σε μια σειρά πόλεις για συντονισμό της δράσης τους, μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, με τα εργατικά σωματεία.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κλείσουν τα μαγαζιά τους, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.
Στην Αττική, αγωνιστικό ραντεβού στα Χαυτεία, στις 10 π.μ. δίνει στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση με τα εργατικά συνδικάτα.
Τα καταστήματά τους κλείνουν και επαγγελματίες της εστίασης. «Στηρίζουμε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων και κλείνουμε τα καταστήματα μας όλη μέρα! Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή διαδήλωση στις 10 π.μ. στα Χαυτεία!» σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Εστίασης.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ προβάλλουν ζωτικές διεκδικήσεις, όπως για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.
Για γενναία μείωση και πλαφόν σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα, καμιά διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν κ.ά.
Επίσης, για διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, όπως και του συνόλου τόκων και προστίμων, του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο κ.ά.
Πηγή: newsme.gr