«Μαρτύριο της σταγόνας» ή κοροϊδία για την εστίαση; – Τώρα πηγαίνει για μετά το Πάσχα

Χαλάρωσε (υποτίθεται) από σήμερα το lockdown αρχικά με την απελευθέρωση του SMS 6 για διαδημοτικές μετακινήσεις (μόνο τα σαββατοκύριακα προς το παρόν) και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κοροναϊού.

«Στόχος είναι όταν ανοίξει η εστίαση – και εκτίμηση μου είναι ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια για χαλάρωση του lockdown στην εστίαση

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχαν τεθεί δύο κυρίως σενάρια στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown.

Το πρώτο αφορούσε σε άνοιγμα της εστίασης στις 26 Απριλίου ωστόσο δεν είναι το πιθανότερο. Και το δεύτερο, που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για άνοιγμα μετά το Πάσχα.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα είναι δεδομένο ότι θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό.

Ωστόσο και Πάσχα στο χωριό και ανοιχτές ταβέρνες, τσιπουράδικα, καφετέριες κλπ, ενδέχεται να επιβάρυνε περαιτέρω την επιδημιολογική κατάσταση.

Τα προγράμματα για την εστίαση

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώγος Καββαθάς μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την εστίαση.

«Είμαι ευχαριστημένος που υλοποιείται μια πρόταση από την ομοσπονδία εστιατόρων» σημείωσε, κάνοντας λόγο ότι οι αιτήσεις από τους ανθρώπους της εστίασης θα υποβάλλονται μέχρις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρωμές θα είναι άμεσες.

Αναφορικά με την προϋπόθεση που υπάρχουν στο μέτρο στήριξης, που κάνει λόγο ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση 30% του κύκλου εργασιών το 2020 συγκριτικά με το 2019 για να λάβουν την επιδότηση, υπογράμμισε ότι «όταν υπάρχει κριτήριο, εκ των πραγμάτων δημιουργούνται αδικίες».

Πρόσθεσε, εντούτοις, ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Έτσι, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να είναι έτοιμες μετά το Πάσχα που αναμένεται να ανεβάσουν ρολά για να υποδεχτούν τους πελάτες τους και τους τουρίστες θα τρέξουν τρία προγράμματα στήριξης για την εστίαση.

Πηγή: pronews.gr