Μεγάλα νέα για σuνταξιоύχоυς: Επιστρоφή 13ης και 14ης σύνταξης – Απόφαση για τα Δώpα

Συνταξιούχοι: Ανακοινώνεται η δικαστική απόφαση για το αν θα επιστρέψουν ή όχι τα Δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας. Οι προϋποθέσεις για αναδρομικές πληρωμές από το 2012 και το 2015.

Σαν «βόμβα» έσκασε η υπενθύμιση ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για να επιστρέψουν τα Δώρα των συνταξιούχων, που κόπηκαν με τα μνημόνια από το 2012 και μετά.

Μάλιστα, εκτός από τα Δώρα, δεν αποκλείεται να πληρωθούν και αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις από την περίοδο του 2015 και μετά.

 

 

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 17 Απριλίου, ανήμερα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, συζητείται το θέμα που οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Εάν βγει θετική η απόφαση για τους συνταξιούχους, τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τη σεβαστεί, και να «βγάλει» προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις πληρωμές.

Μπαίνουν ξανά αναδρομικά στο τέλος Απριλίου – Οι δικαιούχοι

Ένας νέος κύκλος καταβολής αναδρομικών έως 50.000 ευρώ πρόκειται να δοθεί σε 12.000 συνταξιούχους, ενώ η απόφαση για τη χορήγηση των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας σε συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012 θα εξεταστεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 17 Απριλίου.

 

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την απόφαση του ΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, προς το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα καταβληθούν σε 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Σε αυτήν την ομάδα συνταξιούχων, τα ποσά που θα καταβληθούν υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης λαμβάνουν περισσότερα αναδρομικά λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

 

 

πηγή: tilestwra.com