Μεγάλn εiδηση για το μπλε τιμολóγιο ΔEH – Έκανε ντρiμπλα στην τιμń

Τιμολόγιο ΔΕΗ: Βάζει το μπλε τιμολόγιο στον ανταγωνισμό και έφερε τους ανταγωνιστές της σε αγώνα δρόμου για να κατεβάσουν την τιμή.

Και ενώ σχεδόν όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα μείνουν στο «πράσινο» ειδικό τιμολόγιο που θα προσφέρουν αυτόματα οι πάροχοι ρεύματος, η ΔΕΗ έκανε ντρίμπλα της τελευταίας στιγμής και ανακοίνωσε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για το μπλε τιμολόγιο, κάνοντας τα κεφάλια των καταναλωτών να γυρνούν προς το μέρος της.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ αναπροσάρμοσε την τιμή της κιλοβατώρας από τα 28 λεπτά και 29,5 λεπτά στα δύο σταθερά της τιμολόγια (myHomeEnter και myHomeOnline) και προσφέρει μειωμένη τιμή στο μπλε (σταθερό τιμολόγιό της) στα 17,5 λεπτά τη μεγαβατώρα.

Μείωσε δηλαδή κατά 10,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας του «μπλε» τιμολογίου που μέχρι τις 3/12 προσφερόταν στην αγορά στα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα.

Μάλιστα, αυτή την κίνηση της ΔΕΗ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι, προκειμένου να μη χάσουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού.

Τι προβλέπει το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ

Επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάθε μήνα για την τιμή της ενέργειας, ή να αλλάζει εταιρεία ή πρόγραμμα κάθε μήνα. Μπορεί να προϋπολογίσει το ετήσιο κόστος ενέργειας και να μην χρειάζεται να ψάχνει να βρει το φθηνότερο στην αγορά κάθε μήνα, ή να κινδυνεύει από μυστικές χρεώσεις που μπορεί να έχουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σημειώνεται ότι η χρέωση που προσφέρει για ένα χρόνο, στα 17,9 λεπτά  είναι πολύ κοντά στο πράσινο τιμολόγιο που για τον Ιανουάριο προσφέρεται από τη ΔΕΗ στα 15,9 λεπτά.

Αν κάποιος καταναλωτής εκτιμά ότι οι τιμές ενέργειας θα κινηθούν ανοδικά το επόμενο διάστημα, στην περίπτωση που οξυνθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις όπως  ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή  η κρίση στην Μέση Ανατολή και δεν θέλει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ζήτησης στην αγορά φυσικού αερίου, μπορεί να κλείσει την τιμή ενέργειας με το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ και να μην ξανασχοληθεί με την πορεία των τιμών ενέργειας.

Πράσινο ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς υπολογίζεται η τιμή

Όπως αναφέρεται τα αναλυτικά χαρακτηριστικά Προϊόντος Γ1/Γ1Ν Οικιακό (Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο) από 01.01.2024 είναι τα εξής:

Το κείμενο της Σύμβαση Προμήθεια για το Προϊόν σας το οποίο από 01.01.2024 θα αποτελείται από Γενικούς και από διακριτούς Ειδικούς όρους, θα βρίσκεται από 01.12.2023 στη διάθεσή σας αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας www.dei.gr (ενότητα Για το σπίτι/Ρεύμα/Γ1/Γ1Ν Οικιακό), προκειμένου να μπορείτε να λάβετε γνώση αυτού.

Στους Ειδικούς όρους που θα βρείτε αναρτημένους θα προσδιορίζονται:

Ο τιμοκατάλογος με τις τιμολογιακές παραμέτρους που θα ισχύουν από 01.01.2024.

Οι όροι τιμολόγησης του συγκεκριμένου προϊόντος θα είναι ως εξής:

  • Χρέωση προμήθειας, η οποία πλέον θα προκύπτει από ένα σταθερό σκέλος (Βασική Τιμή Προμήθειας) και από ένα κυμαινόμενο σκέλος (Μηχανισμός Διακύμανσης) και θα αποτυπώνεται στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ως μια ενιαία τιμή (Τελική Τιμή Προμήθειας). Η τιμή κάθε μήνα θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα μας www.dei.gr έως την 1η ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, θα συμπεριλαμβάνει τις τυχόν εκπτώσεις και θα συνοδεύεται από αναλυτικό αρχείο με πληροφορίες ως προς τον τρόπο επαλήθευσης της τιμής.
  • Διατηρείται η κλιμακωτή χρέωση για την ημερήσια κατανάλωση και μειωμένη τιμή για τις ώρες νυχτερινού ωραρίου, για όσους διαθέτουν νυχτερινό μετρητή.
  • Διατηρείται η μηνιαία πάγια χρέωση.

Τις τελικές τιμές θα τις μάθουμε φυσικά την 1η του έτους, ωστόσο τα παραπάνω δίνουν μια πρώτη εικόνα του νέου τοπίου στο οποίο μπαίνει η αγορά.

Ποια είναι τα 4 χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής:

  • Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.
  • Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Πότε είναι η αίτηση για επίδομα ρεύματος

Μεγάλη ανατροπή επιφυλάσσει η κυβέρνηση λίγο πριν το τέλος του 2023 για το πολυαναμενόμενο επίδομα ρεύματος, η αίτηση του οποίου θα γίνει για πρώτη φορά, όχι μέσω gov.gr, όπως συνέβαινε με όλα τα επιδόματα.

Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν, δεν αναμένεται να πληρωθεί με μετρητά και πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά τα ποσά θα αποδοθούν με τη μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό ρεύματος. Το ποσό ανά δικαιούχο θα ξεκινά από τα 45 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 480 ευρώ.

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ αναφέρουν ότι τελικά, η πλατφόρμα myθέρμανση για αιτήσεις, θα ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και όχι στις αρχές του Ιανουαρίου του 2024, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά.

Έτσι, μέσα στις γιορτές, όσοι επιλέξουν να πάρουν την ενίσχυση για το ηλεκτρικό ρεύμα και όχι για το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, θα πρέπει να έχουν στο νου τους την επίσημη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας.

Αυτό που δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο, είναι το πότε και το πώς ακριβώς θα γίνουν οι αιτήσεις. Τα «θολά» σημεία αφορούν το γεγονός ότι η ενίσχυση καλύπτει το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Όμως θα πρέπει οι δικαιούχοι να αναρτήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος των συγκεκριμένων μηνών, κάτι που δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή.

Δεδομένου και ότι οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο να ανεβάσουν στο σύστημα τους λογαριασμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, η πληρωμή ενδέχεται να αργήσει πάρα πολύ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν και στο επίδομα θέρμανσης.

Υπογραμμίζεται, πως για να πάρετε επίδομα ρεύματος, δεν θα πρέπει να έχετε πάρει επίδομα θέρμανσης για κανένα άλλο καύσιμο (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα κ.α.). Επίσης, εξαιρούνται όσοι εγγεγραμμένοι στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ).

πηγή: tilestwra.com