Η επιδότηση των παγίων δαπανών θα καλύπτει μέχρι και το 90% των ζημιών των επιχειρήσεων για το 2020 – Τι απαιτείται για τους δικαιούχους

Από τον Μάιο θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων που θα κριθούν επιλέξιμες για το πρόγραμμα παγίων δαπανών ένα πιστωτικό για χρήση φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεις έως το τέλος του 2021.

Η επιδότηση των παγίων δαπανών θα καλύπτει μέχρι και το 90% των ζημιών των επιχειρήσεων για το 2020, ενώ τα ποσά δεν θα κατατίθενται απευθείας στους δικαιούχους, αλλά θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές της επιχείρησης.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Προϋπόθεση για όσες επιχειρήσεις λάβουν το πιστωτικό είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους. Όπως φαίνεται οι δυνατότητες του κρατικού ταμείου περιορίστηκαν και επελέγη η λύση του πιστωτικού αντί της χορήγησης μετρητών για μέρος των πάγιων δαπανών τους.

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Δείτε το ρεπορτάζ στο 01:11:00

 

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο άρθροΑποζημιώσεις ΙΑΝΟΥ: “Μισά μας τα λέει ο κ. Κεφαλογιάννης-Θέλουμε επίσημα στοιχεία”
Επόμενο άρθρο“Η Άμπωτη, συμπληρώνει σήμερα την 27η ημέρα παρουσίας της κι επιμένει να υφίσταται”