Μείωση προκαταβολής φόρου και ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέα προκαταβολή Νο3 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητα, με στόχευση τον τουριστικό κλάδο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (03.07.2020) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση εξάλλου έχει δεσμευθεί ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την πανδημία, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κινείται στους εξής άξονες:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από τον κορονοϊό, η οποία θα φτάνει έως και το 100%.
  • Βελτιώσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία,
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά όχι οριζόντια και
  • Νέα η 3η στην σειρά, επιστρεπτέα προκαταβολή, σχεδόν αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος χθες (02.07.2020) στο θέμα της μείωσης της προκαταβολής ανέφερε ότι «θα γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι 100%, να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση».

Νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου έχουν ξεκινήσει η εργασίες κατεδάφισης των κτισμάτων που είναι μέσα σε αυτόν και εν συνεχεία θα πάει στην Βουλή. Εκεί κατά την διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού» θα απαντήσει σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την οικονομία και την εργασία.

Όπως μάλιστα τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα». Δίνοντας μια γεύση από τις σημερινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν στο Πρόγραμμα «Συν-εργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Σημείωσε επίσης ότι «οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη θα είναι ευρύτερης έκτασης και όχι μόνο για τον τουριστικό κλάδο. Είμαστε εδώ να επικαιροποιούμε το σχέδιό μας, ανάλογα με τις εξελίξεις…».

Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων

Η κυβέρνηση υλοποιεί με απόλυτη προσήλωση, την στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία. Έτσι ανοίγει ακόμη περισσότερο την περίμετρο αυτών που θα αφορούν τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, τις εποχικές επιχειρήσεις και τις γεωγραφικές περιοχές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο χτύπημα από την επέλαση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες τις εξής δράσεις:

  1. Μείωση της προκαταβολής φόρου που μπορεί να φτάνει έως 100%. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να έχει καταρρεύσει θα πληρώσουν μειωμένη ή ακόμα και μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2021. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με το πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων. Προκαταβολή φόρου στο 100% ,όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.
  2. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της απασχόλησης καθώς περιορίζεται το μισθολογικό κόστος και λειτουργεί ευεργετικά στην αγορά εργασίας.
  3. Βελτιώσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Η απροθυμία των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του προγράμματος οδηγούν την κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις. Αυτές αφορούν την αύξηση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες πάνω από το 60% που είναι η σήμερα αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου το οποίο κανονικά λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Η κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων που εντάσσονται στη Συν-Εργασία θα ισχύει και για τον Αύγουστο ενδεχομένως και για το Σεπτέμβριο.
  4. Νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και γεωγραφικών περιοχών. Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποία θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πηγή: newsit.gr