Του Αργύρη Δεμερτζή/
Διαγράφονται οριστικά τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του παρελθόντος για χιλιάδες κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Αντιστοιχούν σε δυσβάστακτα ποσά, τα οποία επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους.
Συσσωρεύτηκαν ως οφειλές, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πριν οι ιδιοκτήτες κάνουν σχετική δήλωση στους Δήμους, που η νομοθεσία τους έδωσε την δυνατότητα ή από άγνοια, κληρονομικές εμπλοκές, μετανάστευση στο εξωτερικό ή άλλες αιτίες δεν έγινε σχετική δήλωση.
-«Έως την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, ποσά από τέλη που επιβλήθηκαν ανά κατηγορία ακινήτου και καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται, ενώ ποσά που δεν εισπράχθηκαν και οι αντίστοιχες εγγραφές στους βεβαιωτικούς καταλόγους διαγράφονται» αναφέρει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Ικανοποιείται πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ και διευκολύνονται ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά ακίνητα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:
«Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.
Πως δημιουργήθηκαν οι μεγάλες οφειλές από το παρελθόν
Σημειώνεται ότι παγιώθηκε νομοθετικά η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού,η οποία υπήρξε ζωτικής σημασίας ιστορική κατάκτηση της ΠΟΜΙΔΑ με το Ν.3345/2005, μετά από αγώνες που διήρκεσαν μια ολόκληρη εικοσαετία!
Νεότερη νομοθετική ρύθμιση έδινε εξάμηνη προθεσμία (δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019) σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν τώρα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.
Για το μέλλον όμως αυτή νέα διάταξη ορίζει ότι «Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.» Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο!
Όμως η αυστηρή αυτή προϋπόθεση, όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ , άφησε τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, που δεν γνώριζε για αυτή την υποχρέωση, εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί χωρίς έλεος με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας, που ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου.
Διαγραφή οφειλών στο πλαίσιο της αρχής της επιείκειας
-«Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται η περίπτωση των ακινήτων, τα οποία σωρευτικά δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν χρησιμοποιούνται με τρόπο ώστε να μην οφείλονται για αυτά δημοτικά τέλη. Στο πλαίσιο της αρχής της επιείκειας, παρότι απαιτείται δήλωση αυτών των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες, δεν αναζητούνται ποσά που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη για τη χρονική περίοδο πριν την υποβολή της δήλωσης, εφόσον επρόκειτο ήδη για ακίνητα που συγκέντρωναν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νέου νομοσχεδίου για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Τι προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση
Η νέα νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:«τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε μη χρησιμοποιούμενα, μη ηλεκτροδοτούμενα ή στερούμενα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 3 ν. 25/1975 (άρθρο 34)», αναλυτικά προβλέπει τα ακόλουθα:
«Η παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 25/1975 (Α’74), περί των περιπτώσεων μη χρησιμοποιούμενων, μη ηλεκτροδοτούμενων ή χωρίς ηλεκτρολογική εγκατάσταση ακινήτων σε σχέση με το τέλος φωτισμού και καθαριότητας, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι στερούμενοι ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για ακίνητα που χρησιμοποιούνται, υποχρεούνται στην πληρωμή τελών καθαριότητος και φωτισμού, που υπολογίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22 του από 24.9/20.10.1958 β.δ. “περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων δήμων και κοινοτήτων”.
Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση ή δεν έχουν ηλεκτρολογική εγκατάσταση, απαλλάσσονται από την καταβολή ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, κατόπιν υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο, ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν χρησιμοποιούνται, η οποία συνοδεύεται από βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου.
Έως την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, ποσά από τέλη που επιβλήθηκαν ανά κατηγορία ακινήτου και καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται, ενώ ποσά που δεν εισπράχθηκαν και οι αντίστοιχες εγγραφές στους βεβαιωτικούς καταλόγους διαγράφονται. Εάν, παρά την υποβολή της δήλωσης διαπιστωθεί ηλεκτροδότηση ή χρήση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου το τέλος που αναλογεί από τον χρόνο απαλλαγής και πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ανωτέρω ποσού.».
πηγή: ecopress.gr