Μπλοκάκια: Πέντε σημεία που θα σας εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου

Κάθε εργαζόμενος που έχει μηνιαίες αποδοχές μόνο από αποδείξεις από μπλοκ παροχής υπηρεσιών και όχι ως μισθωτός, για να φορολογηθεί ως μισθωτός με την έκπτωση φόρου από 1.900-2.100 που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636, θα πρέπει να πληροί όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
 • Να παρέχει υπηρεσίες που να προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. Να μην εμπίπτει δηλαδή η εργασία σε εμπορική δραστηριότητα αλλά να χαρακτηρίζεται ως ελεύθερο επάγγελμα.
  • Να δηλώνει ως έδρα της κατοικία του.
  • Να μην εισπράττει ταυτόχρονα κανονικό μισθό από άλλη εργασία.
  • Να παρέχει την εργασία του σε τρεις- το πολύ- εργοδότες. Αν οι εργοδότες είναι περισσότεροι θα πρέπει να λαμβάνει το 75% των ετήσιων αμοιβών του μόνο από τον ένα εργοδότη.

  Εάν δεν πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ο φορολογούμενος θα θεωρηθεί ότι έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τι; 20.000 ευρώ και με 29% – 45% για το τμήμα των ετήσιων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.

  Σημείωση: Εάν εργαζόμενος αμειβόμενος με μπλοκάκι, οποίος παράλληλα έχει αποκτήσει εισοδήματα από παροχή σε είδος, το οποίο θεωρείται προερχόμενο από παροχή σε είδος, το εισόδημα από το μπλοκάκι δεν θα φορολογείται ως προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

  ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος