«Μπλόκο» στις διακοπές των Ελληνων της Αυστραλίας -Τα αυστηρά μέτρα δεν τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα

Όνειρο θερινής νυκτός θα μείνουν όπως όλα δείχνουν οι διακοπές στην πατρίδα για τους Έλληνες της Αυστραλίας αυτή την καλοκαιρινή σεζόν.

Η χώρα έχει πετύχει την αναχαίτηση του κορωνοιού αλλά με αυστηρότατα μέτρα που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό όπως λέει στο iefimerida ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

«Εδώ κυκλοφορούμε κανονικά , αγκαλιαζόμαστε και πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις με χιλιάδες άτομα. Για να προστατέψει αυτή την κατάσταση η αυστραλιανή κυβέρνηση όμως ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πιθανότατα θα απαγορεύσει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σύνορα να παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα του 2022, δηλαδή τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος» λέει ο κ. Παπαστεργιάδης , κάνοντας παράλληλα λόγο για βαθιά απογοήτευση των Ελλήνων που ζουν εκεί. «Έχω λάβει πολλές κλήσεις από Έλληνοαυστραλούς που μου λένε ότι δεν κατανοούν γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αν είναι εμβολιασμένοι . Νιώθουν μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν οι διεθνείς πτήσεις για να συναντήσουν ξανά τους αγαπημένους τους συγγενείς και φίλους με τους οποίους επικοινωνούν μόνο τηλεφωνικά από τότε που ξέσπασε η πανδημία»

Επιπτώσεις στον τουρισμό
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης η αρχική απόφαση της κυβέρνησης να εμβολιάσει τους πολίτες της με το σκεύασμα της Astra Zeneca καθυστέρησε σημαντικά την εμβολιαστική διαδικασία καθώς στην συνέχεια προέκυψε το θέμα των θρομβώσεων και αποφασίστηκε να το περιορίσουν σε όσους ήταν άνω των 50 ετών. Εκτός του ότι οι Ελληνοαυστραλοί δεν μπορούν να επισκεφτούν τους δικούς τους , θα υπάρξουν συνέπειες και στον τουρισμό καθώς η Αυστραλία είναι σημαντική δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα . « Η απόφαση της Αυστραλίας να κλείσει τα σύνορά της είναι καταστροφική για όλους τους Έλληνοαυστραλούς αφού οι περισσότεροι έχουμε να επισκεφθούμε την Ελλάδα από το 2019. Ομοίως, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάνω από 700.000 Έλληνες στην Αυστραλία και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΤ, οι Ελληνοαυστραλοί ξοδεύουν τα περισσότερα κατά κεφαλήν χρήματα παγκοσμίως όταν επισκέπτονται την Ελλάδα και παραμένουν τη μεγαλύτερη περίοδο.

Καραντίνα με βραχιολάκι
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μπορούν οι άνθρωποι να συνδέονται παγκοσμίως με ασφαλείς χώρες, ιδίως όταν έχουν εμβολιαστεί. «Θα συναντηθώ σύντομα με τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας για να του θέσω αυτό το ζήτημα και να εξηγήσω την ανάγκη για μια εναλλακτική λύση στο κλείσιμο των συνόρων τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους .Ίσως μια λύση θα ήταν να επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση εμβολιασμένοι Αυστραλοί να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και κατά την επιστροφή τους, να μην υποχρεώνονται σε καραντίνα 14 ημερών σε ένα ξενοδοχείο όπως ισχύει σήμερα αλλά να τους επιτρέπεται η καραντίνα στο σπίτι με βραχιόλι όπως συμβαίνει στη Σιγκαπούρη. Το βραχιόλι αυτό παρακολουθεί τους ανθρώπους αν φύγουν από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια των 14 ημερών ». Η Αυστραλία όπως επισημαίνει ο
Ο κ παπαστεργιάδης έχει χειριστεί την κρίση της πανδημίας με μεγάλη επιτυχία , ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές για περισσότερα προνόμια στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/mploko-stis-diakopes-aystralon