Να μην υπάρξει διάκριση μεταξύ εποχικών και πλήρους λειτουργίας ξενοδοχείων στην επαναλειτουργία

Να μην υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ εποχικών και πλήρους λειτουργίας στα χρονοδιαγράμματα επαναλειτουργίας, αφού κάτι τέτοιο δεν αιτιολογείται ούτε οικονομικά, ούτε υγειονομικά, ούτε αναλογιστικά στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού, ζητεί ο κ.Ιάσονας Χατζηθεοδώρου του Apollonia Hotel Apartments.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ ο κ.Χατζηθεοδώρου σημειώνει τα ακόλουθα:

Ανεπίσημες διαρροές στα ΜΜΕ αναφέρουν πως στο θεωρητικό χρονοδιάγραμμα άρσης των υγειονομικών μέτρων περιορισμού, θα δοθεί αρχική προτεραιότητα στα ξενοδοχεία πλήρους λειτουργίας έναντι των εποχικών. Σημειώνουμε πως εν μέσω της συγκεκριμένης υγειονομικής συγκυρίας, η ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ εποχικών και πλήρους λειτουργίας, είναι πως το σχετικό ρίσκο των εποχικών είναι στο απόλυτο μηδέν αφού παραμένουν σφραγισμένα και δεν έχουν όλο αυτό το διάστημα κάποια πιθανή έκθεση στον SARS-CoV-2.

Ως εκ τούτου ζητούμε να μην υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ εποχικών και πλήρους λειτουργίας στα χρονοδιαγράμματα επαναλειτουργίας, αφού κάτι τέτοιο δεν αιτιολογείται ούτε οικονομικά, ούτε υγειονομικά, ούτε αναλογιστικά στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού. Επ’ ουδενί δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η διάκριση χρησιμοποιείται εμμέσως ώστε εποχικά ξενοδοχεία να αναστείλουν εξ’ολοκλήρου την λειτουργία τους για το 2020 ώστε να στηριχθεί η ζήτηση για άλλα που θα λειτουργήσουν.

Αναγνωρίζουμε φυσικά πως οι συνολικά διαθέσιμες κλίνες της χώρας πρέπει να μειωθούν για το 2020 για την βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί α) μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με το Υπουργείο και το ΞΕΕ σε συντονιστικό ρόλο με τα κατάλληλα κίνητρα για τους επιχειρηματίες και προβλέψεις για το προσωπικό που δεν θα απασχοληθεί και β) με ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν τηρεί κανέναν υγειονομικό κανόνα και δεν έχει την δυνατότητα ανάσχεσης και ιχνηλάτησης που εκ φύσεως έχουν τα ξενοδοχεία. Επιπλέον τέτοιες κινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με αξιόπιστη και διαρκή θεσμική ενημέρωση, ειλικρίνεια και συνεργατική διάθεση, και όχι με ανεύθυνες διαρροές στον τύπο.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε την άμεση σύνταξη, δημοσιοποίηση και αποστολή ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων τεχνικών προδιαγραφών λειτουργίας των ξενοδοχείων για το περιορισμό της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2 σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες, όπως και θέσπιση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για τον εντοπισμό και περιορισμό υπόπτων και θετικών κρουσμάτων εντός αυτών σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί με τα κατ’ εξαίρεση ανοιχτά ξενοδοχεία όλο αυτό το διάστημα. Τα ξενοδοχεία έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τους πόρους και την τεχνογνωσία τους στην αποφυγή επανεξάρσεων του ιού, αλλά είναι ντροπή το καθένα ξεχωριστά να καταρτίζει δικό του σχέδιο λειτουργίας με βάση πρότυπα ξένων χωρών (Χονγκ Κονγκ) ή να πληρώνει ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης για τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις (3) που δεν είναι απαραίτητο πως θα ικανοποιούν τις νέες υγειονομικές προϋποθέσεις και διατάξεις.

Ευελπιστούμε οι σχετικές διαρροές να είναι αναληθείς, και πως το Υπουργείο Τουρισμού και οι σχετικοί φορείς θα επιδείξουν την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα που αρμόζει σε μια από τις σημαντικές τουριστικά χώρες παγκοσμίως, και θα τις διαψεύσουν.

Μετά τιμής,

Χατζηθεοδώρου Ιάσονας

Πηγή: tornosnews.gr