Για μετά το Πάσχα μετατίθεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κατάθεση των νομοθετικών παρεμβάσεων για την ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία και την Εφορία, γνωστές και ως 120 δόσεις.

Εάν οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν πρόκειται ουσιαστικά για οριστικήταφόπλακα στα όποια τελευταία σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπεςστις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δίνει τα πάντα για να φέρει ένα συνολικό (νέο) πακέτο παροχών πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται και βέβαια αυτό να φανεί στις κάλπες. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας φαίνεται ότι έχει μεγάλη δόση αλήθειας, αφού στην αντίθετη περίπτωση και χωρίς ψηφισμένες τις ρυθμίσεις που έχουν διαφημιστεί όσο λίγες, μάλλον θα επρόκειτο για λευκή πετσέτα. Και ο Αλ. Τσίπρας δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να πράξει κάτι τέτοιο.

Δεν έχει γνωστός ο λόγος για την καθυστέρηση στην κατάθεση. Απλά να θυμίσουμε ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έχει γνωστοποιήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις (Ταμεία) θα γίνει την Μ. Τρίτη. Εν συνεχεία διέρρευσε ότι θα συνοδευτεί το εν λόγω νομοσχέδιο και με την αντίστοιχη ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία και πλέον μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξουν εξηγήσεις για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι ότι η ρύθμιση για την Εφορία έχει ακόμη πολλά κενά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για τις οφειλές προς τα Ταμεία, που το νομικό κείμενο είναι έτοιμο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι πληροφορίες για σοβαρέςενστάσεις από την τρόικα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Εφορία, μπορεί να έχουν μεγάλη δόση αλήθειας, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανέςνα σταματήσουν την υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιχειρήσει την ολική επιστροφή με ένα ισχυρό πακέτο παροχών, οι οποίες και θα ονοματιστούν ως επιχείρηση επιστροφή στην κανονικότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει φορολογικέςελαφρύνσεις. Δεν είπε βέβαια το από πότε θα ισχύσουν, άμεσα ή από την 1ηΙανουαρίου του 2020. Επίσης είναι πολύ πιθανό στο πακέτο να υπάρχουν και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, από το 2020 και αυτές, αλλά και νέα παράταση ισχύος του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα 5 εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα έχει ξεκινήσει ένα πόκερ και ο Αλ. Τσίπρας επιλέγει να πολεμήσει τον Κ. Μητσοτάκη με τα όπλα που χρησιμοποιεί ο τελευταίος. Ανεξάρτητα αν θα πείσει ή όχι, σίγουρο είναι ότι και οι δύο κινούνται στην ίδια κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την μείωση των φόρων που αναμφίβολα και μεγάλοι είναι και υπερβολικοί. Μέσα από αυτή την αντιπαράθεση, κερδισμένη θα είναι η οικονομία που τόσο έχει υποφέρει στα χρόνια της κρίσης από την βάναυση και σε πολλές περιπτώσεις άδικη επιβολή υψηλών φόρων.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr