Νέα απάτη μέσω SMS – Πως κλέβουν λεφτά με το μήνυμα! Τι έρχεται στο κινητό

Απάτη μέσω SMS έχει δημιουργηθεί από τους επιτήδειους το τελευταίο διάστημα. Τι στέλνουν στο κινητό για να κλέψουν χρήματα.

Καινούργια απάτη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και αφορά μηνύματα sms, τα οποία παριστάνουν εταιρείες μεταφορών, αποστολής και λήψης δεμάτων (courier).

Τα μηνύματα sms περιλαμβάνουν σύνδεσμο ο οποίος παραπέμπει σε πλαστή ιστοσελίδα της εταιρείας courier και ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι για την παραλαβή του δέματός του, θα πρέπει να καταχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία και τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας, για πληρωμή μικρού χρηματικού ποσού ως οφειλή.

Με την τοποθέτηση των στοιχείων των τραπεζικών καρτών, οι δράστες έχουν την δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν για απόσπαση τυχών διαθέσιμων χρηματικών ποσών.

Μάλιστα πέρα από SMS ορισμένοι στέλνουν τα ίδια μηνύματα και μέσω email.

Απάτη μέσω SMS: Τι πρέπει να προσέξετε

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κακόβουλες αυτές ενημερώσεις και πάντοτε να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του αποστολέα και της ιστοσελίδας. Επίσης δεν πρέπει να δίνουν πουθενά τα στοιχεία της κάρτας τους αν δεν είναι σίγουροι.

Σε περίπτωση που πολίτες έχουν ήδη τοποθετήσει τα στοιχεία των τραπεζικών τους καρτών, θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους και να προβαίνουν σε καταγγελία στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν.

Καινούργιο περιστατικό απάτης με το επίδομα ρεύματος

Ένας άγνωστος άνδρας προσποιούμενος τον υπάλληλο του λογιστικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται 48χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Ν. Ιωνία προσπάθησε να υποκλέψει στοιχεία των τραπεζικών της λογαριασμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της ότι την κάλεσε για να την ενημερώσει για τη διαδικασία του Power Pass, προκειμένου να υποβάλλει την αίτησή της από τους πρώτους με το άνοιγμα της πλατφόρμας αύριο.

Η γυναίκα διαισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ζήτησε να μιλήσει με τον υπάλληλο του λογιστικού γραφείου που συνήθως συνεργάζεται για όλες τις υποθέσεις της, αλλά έλαβε την απάντηση ότι ήταν απασχολημένος με άλλο πελάτη.

Ο άγνωστος επέμενε υποβάλλοντάς την σε καταιγισμό ερωτήσεων και πιέζοντάς την να δώσει στοιχεία για να τα έχει στη διάθεσή του να υποβάλλει την αίτηση.

Η γυναίκα εντέλει του είπε να της δώσει το τηλέφωνό του και ότι θα τον καλέσει αργότερα, προσποιούμενη ότι στο κατάστημα μπήκε πελάτης και φυσικά ενημέρωσε την αστυνομία.

Δεν σταματάνε οι απάτες με το επίδομα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με άνδρα και προσποιούμενος τον γιο του λογιστή του, ζήτησε τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να του καταθέσει το επίδομα ρεύματος των 600 ευρώ, λέγοντας του πως ανήκει στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης. Οι κωδικοί τραπέζης δόθηκαν και μαζί «έβγαλαν» φτερά 8.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο δράστης επικοινώνησε με ημεδαπή γυναίκα, προσποιούμενος λογιστή με το πρόσχημα άμεσης αίτησης για την καταβολή επιδόματος ρεύματος.

Με αυτόν τον τρόπο, της απέσπασε τους προσωπικούς τραπεζικούς της κωδικούς και άρπαξε από τον λογαριασμό της, το χρηματικό ποσό των 12.900 ευρώ.

Απάτη στα ATM: Αυτό το κόλπο κάνουν

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους όλων μας είναι μήπως το ΑΤΜ, από το οποίο σηκώνουμε χρήματα, είναι παγιδευμένο.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, αφού εφόσον το ΑΤΜ είναι παγιδευμένο απατεώνες μπορούν να σας κλέψουν τον κωδικό και στη συνέχεια να σας αδειάσουν τον λογαριασμό.

Παλαιότερα, κάποιος θα έπρεπε να κλέψει την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα ώστε να βάλει χέρι στα λεφτά σας. Όμως πια, υπάρχουν πολύ πιο ύπουλοι τρόποι για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις αποταμιεύσεις σας…

Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν πλέον να αγγίξει την πιστωτική σας κάρτα. Και η αλήθεια είναι πως ούτε θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα ψεύτικα εξαρτήματα που τοποθετούνται στα ΑΤΜ από διάφορους επιτήδειους απατεώνες, μπορούν εύκολα να στείλουν τις πληροφορίες της κάρτας σας σε αυτούς.

Έχοντας τοποθετήσει κάμερες πάνω από τα πλήκτρα, μπορούν να μάθουν τον κωδικό σας και να τυπώσουν μια ψεύτικη κάρτα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν από εδώ και από εκεί, χρεώνοντας τον λογαριασμό σας.

Πως θα προστατευτείτε

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο: Ο πιο απλός τρόπος είναι να καλύπτετε τα πλήκτρα του ΑΤΜ όταν πληκτρολογείτε το PIN σας, οπότε ακόμα και αν κλέψουν τις πληροφορίες της κάρτας σας, να μην μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.

Επίσης να προσέχετε την φωτεινή ένδειξη που αναβοσβήνει δίπλα από το άνοιγμα που τοποθετείτε την κάρτα σας. Αν είναι κόκκινο αντί για πράσινο, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μην προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε το εξάρτημα, γιατί θα γίνει δυσκολότερο το έργο της αστυνομίας στην λήψη αποτυπωμάτων.

Ενημερώστε την τράπεζα αν θεωρείτε ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο στο ΑΤΜ, ενώ αν δείτε κάτι παρόμοιο σε ανεξάρτητο ΑΤΜ, καλέστε την αστυνομία.

Aπάτη μέσω SMS: Πήραν 50.000 ευρώ από τηλεφωνική απάτη

Δύο περιπτώσεις με κλέψιμο χρημάτων από απάτη είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Pelop.gr, το θύμα είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Ανδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του ζήτησε διευκόλυνση σχετικά με τον ανεφοδιασμού φορτηγού ιδιοκτησίας του.

Με το πρόσχημα πως ο οδηγός δεν φέρει μαζί του χρήματα, ζήτησε από τον βενζινοπώλη να βάλει καύσιμα συνολικής αξίας 500 ευρώ, ποσό που θα κατέβαλλε στη συνέχεια μέσω τραπέζης. Ο πρατηριούχος συμφώνησε, ωστόσο ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα.

Σε αυτό ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε από τον «πελάτη», πως ενώ του έχει καταθέσει τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται και του ζήτησε να προβεί στην επιβεβαίωση των τραπεζικών του κωδικών. Κίνηση που απέβη μοιραία καθώς ο Πατρινός εν αγνοία του έδωσε πρόσβαση στον απατεώνα που, μέσω μεταφοράς χρημάτων σε λογαριασμού τρίτου, «σήκωσε» 50.000 ευρώ!

Στη δεύτερη περίπτωση, θύμα είναι ιδιώτης που ο δράστης από ό,τι φαίνεται τον εντόπισε μέσω αγγελίας που είχε αναρτήσει σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης προϊόντων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία άγνωστος άνδρας του συστήθηκε ως υποψήφιος αγοραστής επαγγελματικής μηχανής καφέ.

Η αγοραπωλησία κανονίστηκε, με το ποσό να καταβάλλεται μέσω διατραπεζικής συναλλαγής. Ομως ο «αγοραστής» ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που ακολούθησε ο δράστης του πρώτου περιστατικού απάτης, κατάφερε να αποσπάσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό 5.000 ευρώ!

Από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος αγνώστων δραστών για απάτη.

Όλοι οι πολίτες πρέπει μην δίνουν τα στοιχεία της κάρτας τους για κανέναν λόγο σε τρίτους και να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για τέτοια περιστατικά, αφού παρατηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: newsme.gr