Συνεχίζονται με ραγδαίους ρυθμούς οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις βγάζουν «λαβράκια» παραβάσεων στην φορολογική νομοθεσία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση φορολογουμένων που είχαν και αδικαιολόγητα ποσά σύμφωνα με τα εισοδήματα τους, και ταυτόχρονα προσπάθησαν να ξεπλύνουν τα εν λόγω ποσά επενδύοντας τα στις ελληνικές τράπεζες.
Χαρακτηριστικά είναι τρία παραδείγματα όπου έχουμε να κάνουμε με μεγάλα ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ «μαύρου χρήματος». Σκοπός των παραβατών ήταν να «κινήσουν» αυτά τα χρηματικά ποσά και να εξαπατήσουν τις αρχές μέσα από τις ελληνικές τράπεζες. Το κόλπο συχνά περιλάμβανε την μεταφορά αυτών των χρημάτων σε συγγενικά πρόσωπα.
Μόνο που λογάριαζαν χωρίς την ΑΑΔΕ και το ειδικό της λογισμικό της που εντόπισε τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το ΣΔΟΕ είναι μία από τις 7 διωκτικές Αρχές, οι οποίες έχουν πρόσβαση στα ειδικά λογισμικά της ΑΑΔΕ που παρακολουθούν online ή διερευνούν εκ των υστέρων τις κινήσεις των καταθέσεων.
Οι τρεις ηλεκτρονικές εφαρμογές:
- Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», το οποίο είναι συνδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών.
- Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
- Το «Αρχείο Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών», το οποίο τροφοδοτείται από τα στοιχεία που κοινοποιούν οι τράπεζες, όταν η Εφορία αποστέλλει «μαζικά αιτήματα». Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται στο πλαίσιο διενέργειας φορολογικών ελέγχων να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών προς τα υπόχρεα πρόσωπα (τράπεζες κ.λπ). Ως μαζικά, νοούνται τα αιτήματα για στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε πλέον του ενός ελεγχόμενους από την Α.Α.Δ.Ε. φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες και τα οποία τηρούνται από τα ως άνω αναφερόμενα υπόχρεα πρόσωπα. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες διαβιβάζονται αυτοματοποιημένα στην Α.Α.Δ.Ε..
Οι Αρχές που έχουν πρόσβαση:
- Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.
- Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)
- Η Οικονομική Αστυνομία,
- Οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του e-ΕΦΚΑ,
- Ο οικονομικός εισαγγελέας,
- Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς,
- Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Αυτές τις υποθέσεις εντόπισε το ΣΔΟΕ
Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος που εντόπισε το ΣΔΟΕ, μέσω των καταθέσεων είναι οι ακόλουθες:
- Σε έλεγχο πόθεν έσχες συγγενικών μεταξύ τους προσώπων διαπιστώθηκε η μη δήλωση εισοδήματος για τις χρήσεις 2016-2018 συνολικού ύψους 500.000 ευρώ και η χρησιμοποίηση εταιρικού σχήματος ναυτικής εταιρείας για το ξέπλυμα του ποσού αυτού και την περαιτέρω τοποθέτησή του σε επιχορηγούμενες επενδύσεις.
- Σε έλεγχο φυσικού προσώπου για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας ύψους περίπου 400.000 ευρώ, προερχόμενη από απάτες, και η περαιτέρω χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για το ξέπλυμα αυτής.
- Σε έλεγχο φυσικού προσώπου διαχειριστή προμηθεύτριας εταιρείας, διαπιστώθηκε απάτη σε βάρος του Δημοσίου στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων, ύψους 700.000 ευρώ.
ΣΔΟΕ: Πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων
Πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ καταλόγισε το ΣΔΟΕ σε μια σειρά εταιρειών που πραγματοποιούσαν, μεταξύ άλλων, λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων, σε συνέχεια μπαράζ ελέγχων που πραγματοποίησε κατά το τελευταίο τετράμηνο.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ εντόπισαν, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, αποκάλυψαν σημαντικά ποσά φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρέθηκαν εταιρείες εμπορίας και πρατηρίων λιανικής πώλησης καυσίμων, επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, επιχειρήσεις που λάμβαναν εικονικά φορολογικά στοιχεία καθώς κι επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Μεταξύ των ελέγχων αυτών συμπεριλαμβάνεται και η εξάρθρωση κυκλώματος εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων λιανικής πώλησης καυσίμων, όπου κατόπιν επεξεργασίας μεγάλου όγκου παραστατικών που είχαν κατασχεθεί διαπιστώθηκε η μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και λοιπών φόρων και τελών συνολικού ύψους 88.697.847,40 ευρώ.
Ενδεικτικά, στις σημαντικότερες περιπτώσεις ελέγχων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα:
«Α. ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΟΘΕΙΑΣ/ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Με αφορμή εκτέλεση Παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος, ελέγχθηκε μεγάλο κύκλωμα εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων λιανικής πώλησης καυσίμων και επεξεργάστηκε πολύ μεγάλος όγκος παραστατικών που είχαν κατασχεθεί.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, με καταλογισμό Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και λοιπών φόρων ύψους 22.174.461,80 ευρώ, πλέον πολλαπλών τελών ύψους 66.523.385,60 ευρώ, ήτοι συνολικά 88.697.847,40 ευρώ.
Β. ΕΛΕΓΧΟΙ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Διενεργήθηκε έλεγχος και κατάσχεση καπνικών προϊόντων σε εμπορευματοκιβώτια εντός του εμπορικού λιμένα Πειραιά, σε συνεργασία με το Γ’ Τελωνείο Πειραιά και το ΣΕΚ. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 3 εμπορευματοκιβώτια, εντός των οποίων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 27.120.000 τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι υπολογίστηκαν στο ποσό των 5.743.406,19 ευρώ.
ΣΔΟΕ: Γ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργήθηκαν σχετικά με την τήρηση των όρων εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις καταστρατήγησης:
- Κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας, ελέγχθηκε επιχείρηση με εγκατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία διαπιστώθηκε ότι έλαβε φορολογικά στοιχεία για μη αποδεκτές επιχορηγούμενες δαπάνες, ενώ δεν τήρησε και τους όρους υπαγωγής όσον αφορά τους απασχολούμενους εργαζόμενους. Συντάχθηκε και απεστάλη Πορισματική Αναφορά προς την αρμόδια Εισαγγελική Υπηρεσία, με προσδοκώμενο όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 1.620.865 ευρώ.
- Ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες καταστρατήγησαν τις διατάξεις του επενδυτικού νόμου, λαμβάνοντας εικονικά φορολογικά παραστατικά αξίας περίπου 2.000.000 ευρώ. Επίσης, ελέγχθηκε επιχείρηση που διαπιστώθηκε ότι εξέδωσε εικονικά στοιχεία σε μία εκ των ανωτέρω επιχειρήσεων, αξίας 1.312.000 ευρώ.
Δ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
- Με αφορμή καταγγελίες για απάτη που έλαβε η Υπηρεσία, για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-Shops) και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, εξαρθρώθηκε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε βάρος καταναλωτών.
Ειδικότερα, κατόπιν μακροχρόνιας έρευνας, εντοπίστηκαν τα πραγματικά υποκρυπτόμενα πρόσωπα τα οποία ήλεγχαν πλήθος νομικών οντοτήτων με μορφή Μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. Οι εν λόγω εταιρείες εκπροσωπούνταν από «αχυρανθρώπους» διαχειριστές, δραστηριοποιούνταν για μικρό διάστημα ως e-shops και στη συνέχεια εξαφανίζονταν, χωρίς ποτέ να καταβάλουν φόρους.
Μέσω του ανωτέρω κυκλώματος, προκλήθηκε ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντες φόρους συνολικού ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ.
- Από έλεγχο σε εταιρία ταχυμεταφορών (courier), διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου δεν εξέδωσε για τα έτη 2020-2021 τουλάχιστον 7.400 αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκομίζοντας περιουσιακό όφελος άνω των 370.000 ευρώ, ενώ δεν κατέβαλε ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ.
Για τις ανωτέρω περιπτώσεις ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
ΣΔΟΕ: Ε. ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ – ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν τις χρήσεις 2016-2020 ως ακολούθως:
- Ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις που εξέδιδαν (εκδότες) εικονικά φορολογικά στοιχεία και κατασχέθηκαν παραστατικά συνολικής αξίας 104.367.187,84 ευρώ.
- Ελέγχθηκαν 7 επιχειρήσεις που λάμβαναν (λήπτες) εικονικά φορολογικά στοιχεία και κατασχέθηκαν παραστατικά συνολικής αξίας 87.706.382,75 ευρώ.
Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις ανωτέρω περιπτώσεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 23.500.000 ευρώ. Σχετικές εκθέσεις απεστάλησαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Πηγή: newsme.gr