Νέα επιδότηση έως 3000 ευρώ – Ποιους αφορά, πώς την παίρνετε

Νέα επιδότηση έως 3000 ευρώ για τους ανέργους! Κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σπουδαία επιδότηση έρχεται για πολλούς νέους της χώρας μας στον τομέα της Πληροφορικής.

Η διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης είναι 600 ώρες και περιλαμβάνει 200 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 400 ώρες πρακτική άσκηση.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Σπουδαία επιδότηση στην Πληροφορική – Πόσα τα χρήματα

Έως και 1.600 άνεργοι ηλικίας 25-29 ετών με πτυχίο ή δίπλωμα στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν σε κρίσιμες για την καριέρα και την απασχόληση τους ψηφιακές δεξιότητες και ταυτόχρονα να αμειφθούν με έως και 3.000 ευρώ, ενώ θα κάνουν την πρακτική τους σε επιχειρήσεις του κλάδου ΤΠΕ.

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020” συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), για την υλοποίηση της Πράξης “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών”.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αντικείμενο της Πράξης, αποτελεί η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης 1.600 ανέργων, εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ, ηλικίας 25-29 ετών, αποφοίτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ από τμήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή αποφοίτων ΙΕΚ/ ΕΠΑΣ/ ΕΠΑΛ σε ειδικότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ώστε να ενταχθούν στην ελληνική αγορά εργασίας, απασχολούμενοι στο δυναμικό κλάδο ΤΠΕ.

Η διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης είναι 600 ώρες και περιλαμβάνει 200 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 400 ώρες πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, μέσω δράσεων δημοσιοποίησης του προγράμματος, θα κληθούν και οι επιχειρήσεις, ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την προσφορά θέσεων Πρακτικής Άσκησης.

Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας apko.sepe.gr. Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5,00 €/ώρα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων.

Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις πιθανότητες εύρεσης μόνιμης απασχόλησης – ήδη 4 στους 10 ωφελούμενους από το τελευταίο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων του ΣΕΠΕ βρήκαν εργασία, κυρίως, στην εταιρεία που έκαναν την πρακτική – ενώ θα αποκτήσουν πιστοποίηση σε ψηφιακές δεξιότητες που θα τους κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας.

Τα αντικείμενα κατάρτισης αφορούν στις ειδικότητες: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων, Διαχειριστής Δικτύων, Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων, Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων, Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού, Ειδικός Σχεδιασμού Ιστοσελίδων και Εφαρμογών, Τεχνικός Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής, Ειδικός συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου e-commerce, Αναλυτής Συστημάτων Πληροφορικής (ICT Analyst), Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφορικής, Προγραμματιστής Ανοιχτού Λογισμικού. Με τη λήξη του προγράμματος, θα υπάρξει Πιστοποίηση των δεξιοτήτων.

Νέα επιδότηση 14.800 – Τι αφορά

Καινούργια τεράστια επιδότηση που φτάνεις τις 14.800 ευρώ, έρχεται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης 3.000 άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών, ώστε να χρηματοδοτήσουν τη σύσταση δικής τους εταιρείας και αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ δίνει έμφαση στην ψηφιακή οικονομία πρόκειται να επιχορηγήσει με 14.800 ευρώ τον κάθε ένα από τους 3.000 ανέργους.

Επιδότηση 14.800 ευρώ: Ποιους κλάδους αφορά

Το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

Μέσω της δράσης αυτής ενισχύονται άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά:

  • υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή-κινητή-διαδικτυακή τηλεφωνία)
  • υπηρεσίες Η/Υ
  • λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό
  • εργασίες σε βάση δεδομένων
  • συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κτλ)
  • παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες
  • συστήματα αυτοματισμού γραφείου
  • εφαρμογές τηλεματικής
  • δορυφορικές υπηρεσίες
  • ψηφιακή τηλεόραση
  • παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων
  • κατασκευή εξοπλισμού RFID
  • διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών
  • ηλεκτρονικό εμπόριο
  • ηλεκτρονικό επιχειρείν
  • τηλε-εκπαίδευση
  • σχεδιασμός ιστοσελίδων
  • ψηφιακές εκτυπώσεις
  • ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ (15 εκατ. για το 2022 και 30 εκατ. για το 2023) και συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο / Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020» (ΕΠ ΑΝΑΔ_ΕΔΒΜ).

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης – Ποιοι οι όροι συμμετοχής

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού  τους σχεδίου.

Τα νομικά πρόσωπα (Επιχειρήσεις), τα οποία λαμβάνουν την ενίσχυση σε συνέχεια της έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης και της ένταξης στη δράση, τηρώντας τις προϋποθέσεις που θα ορίσει η ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 18 έως 29 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 30ο)

β. Να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και να πληρούν το ηλικιακό κριτήριο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης

γ. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης

δ. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα

Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι δυνητικοί δικαιούχοι επισυνάπτουν ηλεκτρονικά – κατά την αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) – το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Οι οµογενείς ή οι πολίτες χωρών της ΕΕ προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού της χώρας  προέλευσης.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους ακόλουθους όρους:

  • Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Να πραγματοποιήσουν έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης ένταξης πράξεων στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. και την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Δύναται να δοθεί παράταση 30 ημερών πέραν του διαστήματος των 60 ημερών μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης επιμήκυνσης του δικαιούχου και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.
  • Να υποβάλει κάθε δυνητικός δικαιούχος μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας).
  • Να ενταχθούν στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ), Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).
  • Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν μπορούν να μεταβληθούν και πρέπει να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και το χρονικό διάστημα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ.

Πως θα πληρωθείτε τα 14.800 ευρώ της επιδότησης – Η αίτηση

Το ποσό της ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας  για χρονικό διάστημα 6 μηνών:

  • 1η δόση ύψους 4.000 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση ύψους 5.400 ευρώ: μετά τη λήξη του  α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης
  • 3η δόση ύψους 5.400 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου.

Ο δικαιούχος της ενίσχυσης οφείλει να μην διακόψει την λειτουργία της επιχείρησής του και να λειτουργεί για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την έναρξη δραστηριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται επιστροφή της δημόσιας επιχορήγησης αναλογικά προς την περίοδο για την οποία δεν εκπληρώθηκαν οι απαιτήσεις.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr

Πηγή: newsme.gr