Νέα μείωση από 2% έως και 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021, με μεγάλα οφέλη για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση πέρα από τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος Βρούτση και θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star. Είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός: «Πρέπει να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι», αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Star.

Ολα δείχνουν ότι το εύρος αυτής της μείωσης των εισφορών θα ανακοινωθεί, όπως γράφουν «Τα Νέα» από το βήμα της ΔΕΘ, όταν και θα ξεδιπλωθεί μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός για το νέο Ασφαλιστικό, με την ενίσχυση του 3ου πυλώνα και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις νέες επικουρικές συντάξεις. Πάντως ο Πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση, προσθέτοντας πως το εύρος της παρέμβασης θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και τα ποσά που θα πάρουμε από την Ευρώπη.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι το όφελος από μια τέτοια μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις θα ήταν έως και τετραπλάσιο σε σχέση με τη μείωση 0,9%, η οποία θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα (και δεκαπλάσιο από τη μείωση 0,45% των εργοδοτικών εισφορών τον ίδιο μήνα). Υπενθυμίζεται ότι με βάση το υφιστάμενο «καθεστώς», οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές για την υγεία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – ΕΟΠΥΥ) του προσωπικού τους, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,55% των μεικτών αποδοχών τους. Οι δε μισθωτοί καταβάλλουν το 2,55%.

Πάντως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται στο 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως.

Αυξήσεις αποδοχών

Στο μεταξύ, από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ μηνιαίως θα είναι η αύξηση στις καθαρές αποδοχές που θα έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από 1ης Ιουνίου 2020, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (νόμος Βρούτση). Μόνο για τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:

– Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.

– Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Στην πράξη, αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΠαραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Επόμενο άρθροΔήμος Αργοστολίου: Ορίστηκαν οι υπηρεσιακοί προιστάμενοι για την συνεργασία με ΠΕΔ & ΕΕΤΑΑ (ονόματα-απόφαση Δημάρχου)