Νέα μέτρα: Επίδομα βενζίνης, ρεύματος και τροφίμων – Πόσα θα πάρετε

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: O πρωθυπουργός προσανατολιζόταν ως και χθες στο να ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του στους πολίτες το περίβλημα του πακέτου στήριξης. Τι θα περιλαμβάνει. Από επίδομα καυσίμων και τροφίμων μέχρι έκτακτο επίδομα το Πάσχα.

O πρωθυπουργός προσανατολιζόταν ως και χθες στο να ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του στους πολίτες το περίβλημα του πακέτου στήριξης
Μέσα σε πυρετό καθημερινών συσκέψεων κλειδώνει αυτές τις μέρες το οικονομικό πακέτο στήριξης για τους πολίτες που βιώνουν τις συνέπειες της ακρίβειας και ειδικά του εκτοξευμένου ενεργειακού κόστους.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακοινώσει το πακέτο το πολύ ως την Πέμπτη, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή από τις Βερσαλλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσανατολιζόταν ως και χθες στο να ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του στους πολίτες το περίβλημα του πακέτου στήριξης και στη συνέχεια αυτό να εξειδικευτεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, μιας και πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα υπάρξει «ανηφόρα» από εδώ και μπρος, αλλά και ταυτόχρονη στήριξη, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η θετική διάγνωση του κ. Μητσοτάκη στον κορωνοϊό, βεβαίως, δημιουργεί κάποια ερωτηματικά ως προς αυτόν τον σχεδιασμό, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα.

Και μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να υπάρχει μια γενική κατεύθυνση για τα μέτρα που θα αφορούν πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες, οι συσκέψεις, όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν και παίρνουν.

Χθες το μεσημέρι έγινε στο Μαξίμου σύσκεψη υπουργών και πρωθυπουργικών συνεργατών, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη έγινε και το απόγευμα. Παράλληλα, σήμερα θα καταθέσουν και προτάσεις ορισμένοι συναρμόδιοι υπουργοί, ώστε εντός της ημέρας να γίνει το τελικό «φινίρισμα» των μέτρων.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: «Επιστροφή» στα καύσιμα

Το νέο στοιχείο του οικονομικού πακέτου στήριξης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κεντρική ιδέα, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια, είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν μεν το αναγραφόμενο κόστος στο πρατήριο, αλλά άμεσα να τους επιστρέφεται ένα μέρος της τελικής τιμής, ως «επιστροφή φόρου».

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, κατά το μοντέλο του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, όπου θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι οδηγείται σε μια μορφή refund των καταναλωτών, καθώς απορρίπτεται η ιδέα της οριζόντιας παρέμβασης στον ΦΠΑ, αλλά και στον ΕΦΚ.

Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Πορτογαλίας και της Γερμανίας που στηρίζουν ή προσανατολίζονται να στηρίξουν απευθείας την κατανάλωση.

Για το μέτρο, πάντως, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά, ως προς το συνολικό ύψος της επιδότησης, λόγω και των κυμαινόμενων τιμών των καυσίμων, αλλά και για το χρονικό διάστημα στήριξης.

Η απόφαση της κυβέρνησης, πάντως, να στηρίξει τους πολίτες ως προς το κόστος των καυσίμων φαίνεται ότι μειώνει την περίμετρο για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας».

Πρακτικά, οι αποδέκτες θα είναι περίπου όσοι πήραν το βοήθημα τα Χριστούγεννα, δηλαδή κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Ίσως, βεβαίως, γίνει «κάτι καλύτερο» ως προς το ύψος του ποσού που θα δοθεί, αλλά μένει να φανεί.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Έμφαση στο ρεύμα

Στην κυβέρνηση υπάρχει παράλληλα συναγερμός για το κόστος της ηλεκτροδότησης. Η στήριξη για το ενεργειακό κόστος θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, αλλά και το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Ως απόλυτο νούμερο, το συνολικό ποσό επιδότησης τον Μάρτιο θα είναι σχεδόν όσο τον Φεβρουάριο.

Προοδευτικά, όπως έχει γράψει το «ΘΕΜΑ» προς δύο εβδομάδων, και μάλλον ήδη από αυτόν τον μήνα, η επιδότηση θα «γέρνει» υπέρ του ρεύματος, όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται.

Παράλληλα, υπάρχει σχεδιασμός στήριξης και στοχευμένα των αγροτών ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αν και τον τελικό σχεδιασμό κάνει το υπουργείο Ενέργειας.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ

Νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μειώσεις φόρων με… πλατφόρμα για τα καύσιμα. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης επίδομα ακρίβειας και ελαφρύνσεις για βασικά είδη διαβίωσης. Ανακοινώσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Μέσω ειδικής πλατφόρμας “άντλησης” μειώσεων φόρων, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες, τον οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newmoney.gr , εκτός από το εφάπαξ «επίδομα ακρίβειας» των 200-300 ευρώ που θα δοθεί βάσει κριτηρίων το «πακέτο Μητσοτάκη» θα περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων και στα καύσιμα, καθώς και στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η επικρατέστερη από τις εισηγήσεις προβλέπει διαδικασία ένταξης που θα διασταυρώνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα τίθενται ως προϋπόθεση για επιλογή των δικαιούχων.

Στα κριτήρια αναμένεται εκτός από το εισόδημα ή τα ακίνητα, να συνεξετάζονται και οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40 δισ. μέσα σε 2 χρόνια.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Εν αναμονή ανακοινώσεων

«Ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο.

Υπενθύμισε ότι ήδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν επιδοτηθεί με 1 δισεκατομμύριο το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ αυτή την εβδομάδα έρχονται στη Βουλή το νομοσχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ το έτος σε μόνιμη βάση, καθώς και οι διατάξεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Επίσης, αυξήθηκε φέτος κατά 90 εκατομμύρια το επίδομα θέρμανσης το οποίο ανέρχεται πλέον συνολικά στα 174 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: xristika.gr