Εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν στο ethnos.gr ότι είναι δεδομένο ότι θα έρθουν πολλά λουκέτα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Για πτώση του τζίρου κατά τουλάχιστον 30% και μάλιστα με μία συγκρατημένη εκτίμηση, από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, όταν θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται, αναγκαστικά λόγω των καιρικών συνθηκών, μόνο οι κλειστοί χώροι, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, με αφορμή τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι ο κλάδος και η κοινωνία θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά λουκέτων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, έχουμε πόλεμο και σε κάθε πόλεμο υπάρχουν απώλειες».

«Με την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους και με βάση τα σημερινά νούμερα εμβολιασμών, είναι δεδομένο ότι, μόλις θα κρυώσει ο καιρός και θα πρέπει να μπουν όλοι μέσα, θα απευθυνόμαστε σε μικρότερη μερίδα πελατών, απ’ ό,τι συνήθως. Επίσης, εξαιτίας των μέτρων αποστασιοποίησης η πληρότητα των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης πέφτει στο 85%, ωστόσο, αυτό το ποσοστό θα είναι ακόμα χαμηλότερο, γύρω στο 60%-70%, λόγω των αποστάσεων που πρέπει να κρατηθούν. Επίσης, θα απευθυνόμαστε σε όσους εμβολιασμένους θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να βγουν και να διασκεδάσουν, αφού, αν ζορίζεσαι οικονομικά, δεν μπορείς να έχεις στο μυαλό σου τη διασκέδαση. Όλο Αυτό με μία πολύ συγκρατημένη εκτίμηση μας οδηγεί σε πτώση του τζίρου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2019. Εκτός κι αν αυξηθούν άμεσα και κατά πάρα πολύ τα νούμερα των εμβολιασμένων. Παράλληλα, θεωρώ δεδομένο ότι θα έχουμε και πολλά λουκέτα στο χώρο. Δε βρίσκω το λόγο να συνεχίσει να λειτουργεί μία επιχείρηση, όταν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά της», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουράσης.

Ζητούν μέτρα στήριξης οι επιχειρηματίες

Κατά το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, επειδή ο κλάδος της εστίασης επλήγη σε καθολικό βαθμό κατά την περίοδο της καραντίνας και είναι αυτός που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το «μάρμαρο» σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι επιχειρηματίες ζητούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία αιτείται να επεκταθεί η ενίσχυση από το πακέτο στήριξης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και να μην είναι δικαιούχες μόνο αυτές που σημείωσαν πτώση τζίρου πάνω από 30%. Μέχρι σήμερα το πακέτο στήριξης δικαιούνται μόνο περίπου εφτά στις δέκα επιχειρήσεις πανελλαδικά.

Παράλληλα, η ομοσπονδία ζητάει να μειωθεί, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, ο ΦΠΑ σε μονοψήφια νούμερα και να συνεχιστεί το μέτρο επιδότησης του ενοικίου των επιχειρήσεων.

Τέλος, κατά τον κ. Κουράση, αίτημα της ομοσπονδίας είναι να συνεχιστεί το μέτρο της επί πληρωμής από την Πολιτεία αναστολής εργασίας σε εργαζομένους του χώρου, οι οποίοι δε θα χρειάζονται στις επιχειρήσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω πτώσης του τζίρου και προκειμένου αυτοί να μη μείνουν άνεργοι.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΝέα μέτρα, μέρος 2: Τα σενάρια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί
Επόμενο άρθροΑργοστόλι: “Αποθήκη υγρών καυσίμων στη Λαγκάδα; Οι Αργοστολιώτες δεν δεχόμαστε την καταστροφή του περιβάλλοντος κι είμαι σίγουρη ότι η πλειοψηφία θα αντιδράσει”