Δέκα ημέρες έμειναν για τις εκλογές 2023 στις 21 Μαΐου και υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται εκλογική αποζημίωση –επίδομα από 150 ευρώ μέχρι 900 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο 5043/2023.
Το εκλογικό επίδομα δικαιούνται εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους, και τονίζεται ότι απαλλάσσεται από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο 5043/2023 καθορίζονται οι δικαιούχοι εκλογικής αποζημίωσης και ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να προσδιοριστεί το ύψος του ποσού.
Αναλυτικά:
Άρθρο 74 -Χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 131 π.δ. 96/2007
Η παρ. 1 του άρθρου 131 του π.δ. 96/2007 (Α’ 116) τροποποιείται:
α) στο πρώτο εδάφιο:
αα) ως προς τους υπαγόμενους στο πεδίο εφαρμογής φορείς,
αβ) με την πρόβλεψη απαλλαγής της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος,
β) στο τρίτο εδάφιο ως προς το ανώτατο ύψος της συνολικής δαπάνης, γ) με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στους λειτουργούς και υπαλλήλους των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Τυπογραφείου, του γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του πρώην ΕΤΑΑ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των δήμων, καθώς και στους εφόρους αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών, που αποδεδειγμένα απασχολούνται για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, χορηγείται ειδική εκλογική αποζημίωση, που δεν υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις και σε φορολογία εισοδήματος, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της οποίας, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αριθμός των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων που απασχολούνται κάθε φορά.
Η συνολική κάθε φορά δαπάνη, με εξαίρεση τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα δύο εκατομμυρίων (62.000.000) ευρώ και η συνολική δαπάνη για τους υπαλλήλους των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ.»
Παράδειγμα για το εκλογικό επίδομα του 2019
Στις εκλογές του 2019 οι δικαστικοί υπάλληλοι έλαβαν αποζημίωση 900 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικοί, πυροσβέστες, συνοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί, λιμενικοί, κ.λπ) έλαβαν εκλογική επίδομα 150 ευρώ.
Προσωπικό που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε λάβει εκλογική αποζημίωση από 170 έως 340 ευρώ. Τέλος, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είχαν λάβει ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ.
“Έσκασε” 2.000 επίδομα! Ποιοι το δικαιούνται – Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του
Οριστικοποιήθηκε η αύξηση για το φοιτητικό επίδομα που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιλογή προγράμματος κατάρτισης της δράσης «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες με επίδομα ύψους 400 ευρώ.
Με το ΦΕΚ για τη φοιτητικό στεγαστικό επίδομα τροποποιείται η ισχύουσα απόφαση του 2017 και προστίθενται νέες διατάξεις. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 50% στο άρθρο 1 επισημαίνεται ότι «οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 1.500 ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανερχόταν στα 1.000 ευρώ.
Ποιοι θα πάρουν 2.000 ευρώ
Με το ίδιο ΦΕΚ κατοχυρώνεται νέα ρύθμιση που προβλέπει διπλασιασμό φοιτητικού επιδόματος από 1.000 στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν.
Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι “στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλον προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και εφόσον τα τμήματα σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 2.000 ευρώ”.
Οι προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης
Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης –που πρέπει να γίνεται από την 1η έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους- για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι:
- κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ
- και κάτοχος Α.Φ.Μ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που υλοποιεί και υποστηρίζει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για την περίπτωση της συγκατοίκησης στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή και το ΑΦΜ του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.
Πηγή: Athensmagazine.gr