Σουπερ μαρκετ: Καινούργιες αυξήσεις ήρθαν στις αλυσίδες τροφίμων, με τους πολίτες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά.

Σε πάρα πολλά προϊόντα στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες αυξήσει στις τιμές τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, μετά τα καύσιμα και τα βασικά διατροφικά αγαθά, η ακρίβεια «χτύπησε» και τα καθαριστικά σπιτιού, με αποκορύφωμα το χαρτί υγείας, η τιμή του οποίου μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 19,5%.

Δείτε αναλυτικά…

Καθαριστικά από χρυσάφι στα ράφια των σουπερ μαρκετ

Σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA που προβλήθηκε το πρωί της Πέμπτης (30/6) γίνεται σύγκριση στις τιμές καθαριστικών τον Ιούνιο του 2021 και φέτος.

Υγρό γενικού καθαρισμού (1lt): 2,87€ – 3,15€ (+9,7%)
Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων: 9,78€ – 11€ (+12,4%)
Μαλακτικό ρούχων: 6,25€ – 6,55€ (+5%)
Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων (900ml): 3,55€ – 3,80€ (+7%)
Ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων (20 τεμ.): 10€ – 10,80€ (+8%)
Χαρτί κουζίνας: 3,90€ – 4,15€ (+6,5%)
Χαρτί Υγείας: 6,70€ – 8€ (+19,5%)

Άσχημα νέα για τις τιμές στα σουπερ μαρκετ

Τα τελευταία στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ, όπως τα συγκεντρώνει η εταιρεία ερευνών αγοράς IRI, δείχνουν ότι την εβδομάδα που τελείωσε στις 12 Ιουνίου οι τιμές των τυποποιημένων προϊόντων είχαν αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στα γαλακτοκομικά (11%).

Αποκαλυπτικά για την κατακόρυφη αύξηση των τιμών τους τέσσερις τελευταίους μήνες είναι τα στοιχεία από την πλατφόρμα – παρατηρητήριο τιμών e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η αξία ενός τυπικού «καλαθιού» έχει αυξηθεί κατά περίπου 6% μέσα σε αυτό το διάστημα, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να καταγράφονται στα χαρτιά υγείας (35,49%), στο αλεύρι (31,25%), στα μακαρόνια (27,38%), στο ηλιέλαιο (23,20%).

Πολύ σημαντικές, διότι επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, είναι οι ανατιμήσεις στο γάλα και εν γένει στα γαλακτοκομικά, στα αυγά, στα αλλαντικά, σε λαχανικά και φρούτα, καθώς βεβαίως και στο ψωμί (13,84% αύξηση στο ψωμί του τοστ, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στο φρέσκο ψωμί). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν τις μέσες τιμές για συγκεκριμένα επώνυμα προϊόντα.

Οι νέες συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην αγορά φέρνουν και νέα –ή μάλλον επαναφέρουν από το παρελθόν– δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων.

Μερίδα των τελευταίων ζητεί πλέον από τους προμηθευτές πρόσθετες παροχές είτε μέσω καταβολής μετρητών είτε με παροχή ίση με 3%-5% του τζίρου που κάνει σε ετήσια βάση ο προμηθευτής στο δίκτυο της αλυσίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος των σούπερ μάρκετ.

Το περίεργο που συμβαίνει λόγω της ακρίβειας

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στο να παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό από τα μαγειρεία και τα εστιατόρια. Για το θέμα μίλησε η ιδιοκτήτρια εστιατορίου, Μαρία Πιστέντη στο Open .Όπως είπε έτοιμο φαγητό παραγγέλνουν κυρίως νεαρά ζευγάρια και ηλικιωμένοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα. Μια μερίδα γεμιστά κοστίζει 5,50 ευρώ, για να φτιαχτεί όμως το κόστος είναι περίπου 6 ευρώ (είναι τα υλικά, το ρεύμα και ο κόπος) αλλά το ίδιο ισχύει και για μια μερίδα μπάμιες που το κόστος της είναι 5, 50 ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Εμείς μαγειρεύουμε ποσότητες μεγάλες και χρησιμοποιούμε ελληνικά υλικά, οπότε ο κόσμος μπορεί να πάρει το φαγητό σε μια προσιτή τιμή. Συνεπώς μπορεί να το πληρώσει ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του, ένα ζευγάρι νεαρών” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθρο«Βόμβα» Ατσαλάκη για νέα μετάλλαξη κορονοϊού σε τρεις μήνες
Επόμενο άρθροΓιατί στο Ληξούρι; Η σεφ του Comidoro Αργυρώ Κουτσού αποκαλύπτεται σε 9 ερωτήσεις-Το μήνυμα μέσω του μενού στο νέο γαστρονομικό στέκι της Χωροπούλας (εικόνες)