Νέες φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές και οι νέοι κωδικοί

Σε λιγότερο από έναν μήνα, συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για σχεδόν 9 εκατομμύρια πολίτες. Οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα οι λογιστές ζητούν έγκαιρες παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Η προετοιμασία για την έναρξη της διαδικασίας

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να έχουν διαβιβάσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση, προκειμένου να είναι προσυμπληρωμένοι οι σχετικοί κωδικοί στις δηλώσεις. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν δεδομένα από μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, δαπάνες που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και πληρωμές δανείων.

Ήδη, 343 από τους 1.250 δημόσιους φορείς έχουν αποστείλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ, ενώ όσοι καθυστερήσουν να συμμορφωθούν κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα. Για φυσικά πρόσωπα, η ποινή ανέρχεται σε 2.500 ευρώ, με επιπλέον επιβάρυνση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, έως ένα ανώτατο όριο. Οι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν θα στείλουν εγκαίρως τα στοιχεία τους, αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 έως 50.000 ευρώ, με πιθανή δημοσιοποίηση των παραβάσεων.

Νέες ρυθμίσεις για τις φετινές δηλώσεις

Η φετινή διαδικασία υποβολής φέρνει κάποιες σημαντικές αλλαγές:

  • Η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου θα κυμαίνεται από 2% έως 4%, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Όσοι υποβάλουν δήλωση έως 30 Απριλίου θα επωφεληθούν με 4% έκπτωση, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου προσφέρει 3% και της 15ης Ιουλίου 2%.
  • Οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα δουν τους κωδικούς εσόδων-εξόδων του εντύπου Ε3 προσυμπληρωμένους, καθώς θα βασίζονται στα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA.
  • Στο έντυπο Ε2 προστίθεται νέος κωδικός, ο οποίος θα ενεργοποιεί την τριετή απαλλαγή φόρου για εισοδήματα από ενοικιάσεις, με στόχο να ενισχυθεί η μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων έναντι των βραχυχρόνιων.

Τα αιτήματα των λογιστών

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως φέτος δεν θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους λογιστές. Για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές:

  • Την έγκαιρη έκδοση όλων των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και σχετικών εγκυκλίων πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας.
  • Την εφαρμογή μιας δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας του συστήματος πριν από τις 15 Μαρτίου.
  • Τη νομοθετική πρόβλεψη ώστε τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος να οδηγούν σε αντίστοιχες παρατάσεις των προθεσμιών.
  • Την κατάργηση της κλιμακωτής έκπτωσης φόρου για την εφάπαξ εξόφληση, καθώς θεωρείται άδικη για όσους καθυστερούν λόγω τεχνικών ζητημάτων.
  • Τον εξορθολογισμό της διαδικασίας επιβολής προστίμων, με πρόταση τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο μετά την πάροδο τουλάχιστον δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας, ενώ οι οφειλές να συγκεντρώνονται υπό μία ενιαία ταυτότητα πληρωμής.

Καθώς η ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων πλησιάζει, το στοίχημα για τους φορολογούμενους, τους λογιστές και την ΑΑΔΕ είναι η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσλειτουργίες και εμπόδια.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ