Νέο επίδομα 1.250 ευρώ – Ποιους αφορά & πως θα το πάρουν

Νέο επίδομα ύψους 1.250 ευρώ αναμένεται να δοθεί σε δικαιούχους μέσα από πρόγραμμα κατάρτισης στο τουρισμό.

Το εν λόγω επίδομα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Το πρόγραμμα αφορά 18.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα καταρτιστούν μέσω Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ των Α.Ε.Ι. και μέσω αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. Ο αριθμός των ωφελούμενων που θα καταρτιστούν ανά κατηγορία παρόχου κατάρτισης μπορεί να καθοριστεί με τις σχετικές προσκλήσεις.

Σκοπός των προγραμμάτων κατάρτισης είναι η απόκτηση νέων δεξιοτήτων (upskilling) και η επανακατάρτιση (reskilling) των απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού, με απώτερο σκοπό τη συνολική βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο και ταυτόχρονα τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου στην εποχή μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Τα προγράμματα κατάρτισης της παρούσης είναι προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία αποβλέπουν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στον τουρισμό.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κατάρτισης και επομένως δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων που θα συγκροτήσει το υπουργείο Τουρισμού, έχουν φυσικά πρόσωπα -άνεργοι και εργαζόμενοι μισθωτοί- που πληρούν κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω κριτήρια:

  •  Είναι Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ή/και υπήκοοι τρίτων χωρών (χωρών εκτός κρατών – μελών της Ε.Ε.), οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα.
  • Είναι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις ή μακροχρόνια ή πρόσκαιρα άνεργοι στον τομέα του τουρισμού ή ήταν εργαζόμενοι τουριστικών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν, κατά τα
  • έτη 2020 ή/και 2021, σε αναστολή λόγω της προσωρινής διακοπής ή της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού
  • Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Διαθέτουν τη τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 200 ημερομίσθια συνολικά στον τομέα του τουρισμού ή σε ειδικότητα συναφή με την ειδικότητα κατάρτισης.
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.Υ.Π.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.), ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι, προκειμένου περί υποψηφίων ανέργων. Σε κάθε κύκλο κατάρτισης του προγράμματος το 5% των θέσεων δύναται να καλύπτεται από άτομα με αναπηρία, τα οποία έχουν ποσοστό πάνω από 67%, εφόσον υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρακολούθηση περισσότερων από μίας ειδικοτήτων στον ίδιο κύκλο κατάρτισης.

Στους καταρτιζόμενους θα καταβάλλεται επίδομα 5 ευρώ για κάθε ώρα παρακολούθησης και μέχρι 1.250 ευρώ με προϋπόθεση επιτυχούς πιστοποίησης κατόπιν εξετάσεων. Όσοι συμμετάσχουν αλλά δεν πάρουν την πιστοποίηση θα λάβουν το 70% της επιδότησης, δηλαδή 3,5 ευρώ ανά ώρα και μέχρι 875 ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση σε όλες τις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου διάρκειας 250 ωρών (3 μήνες) και, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, θα υλοποιηθεί μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και ιδιωτών.

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας εδώ.

πηγή: proson.gr