«Νέο» επίδομα 387 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι-Ποιους αφορά το συγκεκριμένο επίδομα.

Ένα «νέο» επίδομα παρέχεται σε χιλιάδες δικαιούχους.

Το επίδομα αυτό είναι στα 387,90 ευρώ.

Δικαιούχοι για το συγκεκριμένο επίδομα είναι οι ανασφάλιστοι ομογενείς από την Αλβανία, είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε μόνιμα στην χώρα τους.

Αυτό αποφάσισαν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα ανακοίνωσαν την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από δω και πέρα οι ανασφάλιστοι ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέσω του gov.gr την αίτηση για να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων ύψους έως 387,90 ευρώ.

Επίδομα ανασφάλιστων στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα πλέον, μπορούν να το λάβουν όλοι οι ομογενείς από την Αλβανία που πληρούν τις προϋποθέσεις είτε διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή απόφαση πολιτογράφησης, είτε διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία.

Προϋποθέσεις

  1. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
  2. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του επιδόματος
  3. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει τις 4.320 € ή, στη περίπτωση εγγάμων, τις 8.640 €
  4. Δεν διαμένουν σε Ιερές Μονές ως μοναχοί/ές και δεν εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
  5. Ο/η σύζυγός τους δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

  1. Για όσους δικαιούχους διαμένουν στην Ελλάδα, όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά (από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διασταύρωση και τον έλεγχο των απαραίτητων προϋποθέσεων). Εάν ο δικαιούχος το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει την αίτηση και στο Κέντρο Κοινότητας του τόπου κατοικίας του
  2. Οι δικαιούχοι που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω των προξενικών αρχών

Σχολιάζοντας την επέκταση του επιδόματος η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε: «εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους ομογενείς από την Αλβανία. Η χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αποτελεί ένα βήμα ώστε να στηρίξουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Ως Πολιτεία, αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας και είμαστε δίπλα τους, όπου και αν βρίσκονται. Γιατί η διαρκής στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ειδικά των γιαγιάδων και των παππούδων μας, αποτελεί προτεραιότητά μας».

Πηγή: newpost.gr