Νέο μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ: Δείτε τα κριτήρια & τους δικαιούχους (παραδείγματα)

Το επίδομα των 100 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί (συν 100 ευρώ σε περίπτωση που μένουν στο νοίκι) ανακοίνωσε ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Το επίδομα αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και θα χορηγείται ανά εξάμηνο. Θα δοθεί αναδρομικά από την 1/1/2019 και αφορά:

– τα τέκνα που είναι ορφανά από τον έναν ή και τους δύο γονείς (εφόσον είναι είτε έμμεσα είτε δικαιοδόχα μέλη)

– τα τέκνα άγαμων άμεσων μελών (εφόσον είναι έμμεσα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ)

Το επίδομα θα δίνεται μέχρι την ενηλικίωση των προστατευόμενων τέκνων, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι:

– μέχρι 15.000 ευρώ για 1 προστατευόμενο τέκνο στον ΕΔΟΕΑΠ

– μέχρι 20.000 ευρώ για 2 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Στην περίπτωση που το δικαιοδόχο τέκνο έχει δικό του ΑΦΜ και εμφανίζει εισοδήματα, θα συνυπολογίζεται το άθροισμα του εισοδήματος γονέα και τέκνου.

Πώς θα δίνεται το επίδομα

Ο δικαιούχος θα πρέπει πρώτα να απευθύνεται εκεί και μετά να προσκομίζει στον ΕΔΟΕΑΠ την ηλεκτρονική κατάσταση που θα του εκδίδει ο ΟΠΕΚΑ, μέσω της οποίας θα γίνεται η αφαίρεση του ποσού που δίνει ο Οργανισμός και θα υπολογίζεται το ποσό που πρέπει να λάβει από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Παράδειγμα

Έστω μονογενεϊκή οικογένεια με ένα παιδί και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ. Δικαιούται επίδομα 42 ευρώ τον μήνα από τον ΟΠΕΚΑ (καταβάλλεται ανά δίμηνο).

Ο δικαιούχος μπορεί να εισπράξει από τον ΕΔΟΕΑΠ 58 ευρώ τον μήνα επιπλέον, μέχρι το όριο των 100 ευρώ. Εάν, μάλιστα, μένει σε ενοίκιο, μπορεί να πάρει 158 ευρώ τον μήνα, καθώς προστίθενται άλλα 100 ευρώ.

 

 

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αιτήσεως χορήγησης μονογονεϊκού επιδόματος

Έντυπο αιτήσεως

  • Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ τρέχοντος έτους
  • Αντίγραφο  της κατάστασης, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά μετά την αίτηση χορήγησης επιδόματος παιδιού προς τον ΟΠΕΚΑ, με τα δικαιούμενα ποσά που καταβάλλονται στους ασφαλισμένους από τον ανωτέρω φορέα, μετά την καταβολή του 2ου διμήνου κάθε έτους, όπου διαμορφώνονται τα τελικά ποσά πληρωμής, σύμφωνα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου έτους.
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου (για περιπτώσεις θανόντος γονέα μη μέλους του ΕΔΟΕΑΠ)
  • Αντίγραφο υποβληθείσης δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας από την ΑΑΔΕ (για περιπτώσεις ενοικίου)
  • Αποδείξεις εξόφλησης των ενοικίων

Αναδημοσιευση από www.aftodioikisi.gr