Νέο πακέτο ενισχύσεων για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ, για ανεβασμένα ρολά.

epa02150995 (FILE) A file picture dated 11 March 2010 shows a euro coin and notes in Frankfurt Main, Germany. On 10 May 2010, German Chancellor Merkel defended the 'unprecedented' 750-billion-euro (960-billion-US dollar) safety net for eurozone members agreed upon overnight in Brussels. Merkel said the 'unique' measures served to 'strengthen and protect' the euro currency against 'broad attacks' on the markets. Merkel also stressed that any such bail-out would be attached to stringent demands for any ailing economy to enact budget reforms. EPA/TOBIAS KLEINSCHMIDT
‘Ενα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη ειδικά των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, μέσω του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει και θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε το νέο πρόγραμμα να είναι στοχευμένο και να προσφέρει ενίσχυση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, έτσι ώστε η επόμενη μέρα να τις βρει με «ανεβασμένα ρολά».

Παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφέρει χρηματοδότηση σε μια σειρά επιλέξιμων δαπανών που αφορούν τον κλάδο και θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί. Το νέο πρόγραμμα για την εστίαση θα «κουμπώσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και εξελίσσονται όσο διαρκούν οι περιορισμοί (π.χ. ενοίκια, μισθολογικό κόστος κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή στις αρχές του μήνα, το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, ο οποίος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 56,3%. Επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Οπως λένε οι εκπρόσωποι της εστίασης, οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε επισφάλεια όσο η αγορά είναι κλειστή.

Μάλιστα περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα), 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από έναν μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόλις για δύο μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.).

Με βάση αυτά, όπως αναφέρουν, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού και τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι. O τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020.

Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πλήρως την αναγκαιότητα χρηματοδοτικών εργαλείων και δράσεων για να τονωθούν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμα και η αλλαγή του αλγορίθμου για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα δίνει βάρος σε επιχειρήσεις που παραμένουν εντελώς κλειστές όπως είναι αυτές της εστίασης.

Πάντως ήδη μέσω του ΕΣΠΑ τρέχει το πρόγραμμα για τα θερμαντικά μέσα, που ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου 2021, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας επιχειρήσεων με την επιχορήγηση της προμήθειας θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε εξωτερικούς, νόμιμα χρησιμοποιούμενους χώρους όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Παράλληλα, κατά τα Νέα, τρέχουν και άλλα προγράμματα για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 σε όλη την Ελλάδα και αφορούν κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 40.000 ευρώ. Ανοιχτά είναι τα προγράμματα για επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έως τις 18/3/2021 και της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως την 1/3/2021.

Ακόμη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα, όπου το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, αφού οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία, όπως και ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30/9/2021.

Τέλος, σε αναμονή είναι η υπουργική απόφαση για την κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την πανδημία από την περασμένη άνοιξη, ανάμεσά τους και της εστίασης.

ΠΗΓΗ