Νέο πρόγραμμα για ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι και πώς θα παίρνουν επίδομα

Πώς μπορείτε να πάρετε κουπόνια από την ΕΕ για επισκευή και όχι αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά προς τη θέσπιση μιας οδηγίας που θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επισκευάζουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους με πιο οικονομικό τρόπο, αντί να τις αντικαθιστούν με καινούργιες, κάτι που θα έχει ευρύτερες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη προ ημερών μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου επί της πρότασης οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να εγκριθεί και επίσημα.

Μόλις γίνει αυτό, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι βασικές αρχές της νέας οδηγίας περιλαμβάνουν

Επέκταση της νόμιμης εγγύησης: Καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συσκευές τους μέσα στη νόμιμη εγγύηση θα έχουν δικαίωμα για επέκταση της εγγύησης κατά ένα έτος αν επιλέξουν την επισκευή του προϊόντος.

Διασφάλιση επισκευής μετά τη λήξη της εγγύησης: Μετά τη λήξη της εγγύησης, οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητήσουν επισκευή των συσκευών τους με πιο εύκολο και φθηνότερο τρόπο, ειδικά για συσκευές τεχνικώς επισκευάσιμες (τάμπλετ, smartphones, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων κ.ά).

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο όφελος από το πρόγραμμα Αλλάζω συσκευή προκύπτει από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να φτάσει το 30% ετησίως. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται τις προσφορές μεγάλων παρόχων που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο. Κάντε κλικ στο allazorevma.gr για να συγκρίνετε τις τιμές όλων των παροχων και να επιλέξετε τον φθηνότερο χωρίς καμία δέσμευση.

Διαφάνεια και πρόσβαση σε ανταλλακτικά: Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες επισκευής και τις τιμές τους για τις πιο συνηθισμένες εργασίες.
Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας επισκευών: Μια ενιαία πλατφόρμα θα διευκολύνει τους καταναλωτές να βρίσκουν επισκευαστές και υπηρεσίες επισκευής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπλέον τονίζεται ότι οι κατασκευαστές θα απαγορεύεται να θέτουν εμπόδια που σχετίζονται με το υλικό ή το λογισμικό για την επισκευή, όπως για παράδειγμα η παρεμπόδιση της χρήσης μεταχειρισμένων, συμβατών και ανταλλακτικών που έχουν παραχθεί από εκτυπωτή 3D από ανεξάρτητους επισκευαστές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον ένα μέτρο που θα προωθεί την επισκευή, όπως εκπτωτικά κουπόνια για επισκευές, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους.

πηγή: fimes.gr