Νέος οικοδομικός κανονισμός: Ποιοι δήμοι παγώνουν άδειες & γιατί -Προειδοποιεί το ΥΠΕΝ

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ δήμων και υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), με βάση απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ.

Ειδικότερα, προβλέπεται μπόνους ύψους και τετραγωνικών μέτρων στη δόμηση με την προϋπόθεση να μειωθεί το αποτύπωμα του κτιρίου στο έδαφος και να κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα.

Η ανατροπή αυτή έφερε «παρατράγουδα» στον κλάδο του real estate αλλά και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ενώ πολεοδομίες σε όλη τη χώρα παγώνουν οικοδομικές άδειες σε αναμονή της οριστικής απόφασης, με αποτέλεσμα αγοραπωλησίες οικοπέδων και οικοδομικά έργα που επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεσα, να μένουν στο «περίμενε», λόγω αβεβαιότητας.

Την ίδια στιγμή, το νέο «καθεστώς» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κατασκευαστικές εταιρείες επιχειρώντας να κατοχυρώσουν δικαίωμα ανέγερσης υψηλότερων κτιρίων.

Στο μεταξύ δήμοι όμως της Αττικής λαμβάνουν αποφάσεις για τη μη εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν».

Το ΥΠΕΝ μάλιστα επιχειρεί να… βάλει στη θέση τους τούς δημάρχους αναφέροντας πως «Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για «πάγωμα» στην έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών, για κτίρια που ετοιμάζονται να κάνουν χρήση των συνδυαστικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ.

Μάλιστα, ο δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος είναι και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκπρόσωπός της στην Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι το μέτρο του παγώματος της έκδοσης οικοδομικών αδειών από το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο στα χέρια των Δήμων στη μάχη κατά του ΝΟΚ.

Προφανώς, όπως είπε τον τελικό λόγο για την αναστολή έκδοσης των αδειών το έχει το υπουργείο περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση των Δήμων δεν έχει σημασία.

«Κάθε Δήμος μπορεί να αιτηθεί την αναστολή της άδειας ανέγερσης κτιρίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εάν το τελευταίο δεν απαντήσει θετικά εντός 60 ημερών, τότε ο Δήμος μπορεί να απευθυνθεί στο ΣτΕ προκείμενου να παγώσει η συγκεκριμένη άδεια», προσθέτει.

Ως προς την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ συμπληρώνει μάλιστα, ότι, εάν το υπουργείο συνεχίζει να αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, τότε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα προσφεύγει στο ΣτΕ για κάθε άδεια.

Ως προς την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο, ο κ. Κωνσταντέλλος, επισημαίνει πως «θα έπρεπε να έχει καταλήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Έχουν ετοιμαστεί τα υπομνήματα, αλλά εδώ και 2,5 με 3 μήνες δε συνεδριάζει προκειμένου να υπάρξει τελική γνώμη».

Αναφερόμενος στις εξαιρέσεις των δήμων Παλαιού Ψυχικού – Φιλοθέης και της δημοτικής ενότητας Εκάλης ο δήμαρχος 3Β σημειώνει πως είναι σε θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, δηλαδή κηπουπόλεις: «Αρκεί να ισχύσουν για όλες τις περιπτώσεις. Η Βούλα για παράδειγμα είναι επίσης κηπούπολη και μάλιστα από το 1936» προσθέτει.

Μετά τους δήμους 3Β και Γλυφάδας, πάντως, σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών προσανατολίζονται και άλλοι μεταξύ των οποίων οι δήμοι Παπάγου  – ΧολαργούΠετρούπολης, κλπ.

Η ΚΕΔΕ αναμένεται να παρέμβει υπέρ των κατοίκων του Αλίμου που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά τους και οι Πολεοδομίες φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση, ενώ σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες η χρήση των μπόνους που μπορούν έως και να προσθέσουν δυο ορόφους σε ένα κτίριο εφόσον εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους, όπως φυτεμένα δώματα, κλπ τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε αρκετές περιοχές.

Την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν προσφυγές που είχαν κατατεθεί, κάτι το οποίο ωστόσο ενδέχεται να γίνει και το 2025.

ΥΠΕΝ: Οποιαδήποτε άλλη απόφαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν».

Επιχειρεί μάλιστα να… βάλει στη θέση τους τούς δημάρχους αναφέροντας πως «Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωση του, υποστήριξε ότι:

Εργάζεται απρόσκοπτα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας αναφορικά με την προσαρμογή των κτιρίων στις σύγχρονες απαιτήσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία,  τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε στην ανακοίνωση του, ότι έχει συγκροτήσει μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ για:

Α) την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κριτηρίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους,

Β) την επανεξέταση των θεσπισμένων προϋποθέσεων εφαρμογής των κριτηρίων,

Γ) πρόταση επιπλέον νέων κριτηρίων ή αντικατάστασης των υφιστάμενων.

Η Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό, αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ. Οι δε εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θέσφατων.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν αναμονή της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου:

  • Έχει καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα για την σκοπιμότητα των εν λόγω διατάξεων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική ένταξη στο δομημένο περιβάλλον των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, ενώ παράλληλα έχει επικοινωνήσει τις διεθνείς πρακτικές και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στους κανόνες της πολεοδομικής επιστήμης και πρακτικής.
  • Δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν.

Επισημαίνεται ότι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου.

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση,  προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλεί ακόμα και τους «γαλάζιους» δημάρχους με τις αλχημείες του

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απ΄ ότι φαίνεται έχει ανοίξει πόλεμο ακόμα και τους δημάρχους που πρόσκεινται στην ΝΔ αφού είχε την φαεινή ιδέα να δώσει μπόνους δόμησης σε ύψος και σε ορόφους στην κατασκευή κτιρίων που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Η κυβέρνηση φρόντισε και εξαίρεσε το καλοκαίρι λίγο πριν κλείσει η Βουλή τις περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού αλλά αυτό δημιούργησε ακόμα περισσότερη αγανάκτηση σε δήμους που δεν εισακούστηκαν οι αντιδράσεις τους αλλά και στη ΚΕΔΕ. Το αποτέλεσμα ήταν δήμοι της Αττικής όπως ο Άλιμος να προσφύγουν στο ΣΤΕ για να ακυρωθεί η απόφαση και άλλοι δήμοι όπως της Γλυφάδας να αναστέλλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι να βγει η απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ.

Και ενώ το ΥΠΕΝ συγκρότησε ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τα πολεοδομικά κίνητρα ακόμα δεν έχει καταλήξει σε απόφαση καθυστερώντας αδικαιολόγητα αφού από τότε που συγκροτήθηκε έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά!

Και βέβαια η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αντί να έρθουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους δήμους με ανακοίνωση τους «τραβάνε το αυτί» επειδή δεν συμμορφώνονται με τις διαταγές τους.

Η αύξηση των κατασκευών σε ύψος και σε ορόφους θα δημιουργήσει μια αυθαίρετη και άναρχη κατάσταση σε ήδη επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές και θα καταλήξει να χρησιμοποιείται ως ο κανόνας και όχι ως η εξαίρεση. Η λογική ότι για να αυξηθούν οι εφαρμογές περιβαλλοντικών μεθόδων στα κτίρια θα πρέπει να αυξηθούν και τα ύψη τους είναι δώρο άδωρο για μια λογικής πράσινης ανάπτυξης αλλά δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πράσινη ανάπτυξη.

πηγή: aftodioikisi.gr