Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ από κατ’ ελάχιστον 100 σε 50 ημέρες σύμφωνα με Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας
Έτσι κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ στους εποχικά απασχολούμενους μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από κατ’ ελάχιστον 100 σε 50 ημέρες.
Ειδικότερα προτείνεται η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021 που προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων.
Πρόκειται για εργαζομένους ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19.
Επίσης προβλέπονται ρυθμίσεις οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στον ΟΑΕΔ –με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική απορρόφηση πόρων της ΕΕ- αλλά και επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει για το 2021 για την χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους –πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού- περιέχονται σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η τροπολογία κατατίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» που συζητείται στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται –μεταξύ άλλων- αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.
Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ έως το 2025 που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Πηγή: dikaiologitika.gr