Οδηγός επιβίωσης για μαγαζιά, κομμωτήρια – Πώς θα λειτουργούν μετά την καραντίνα

Σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και διακοσμητές έχουν πέσει στη δουλειά στην Ιταλία προκειμένου να διαμορφώσουν τα καταστήματα στην εποχή του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης, μαζί με τις ενώσεις των επαγγελματιών, προσπαθεί να καταρτίσει το σχέδιο επαναλειτουργίας των καταστημάτων, κομμωτηρίων και εστιατορίων, που θα ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα – αν και για τα εστιατόρια, η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει λίγο αργότερα.

Το χρονοδιάγραμμα που συζητεί ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με την ομάδα κρούσης που έχει αναλάβει την επιστροφή περίπου 3 εκατομμυρίων Ιταλών στις εργασίες τους, ορίζει την 4η Μαΐου ως ημέρα έναρξης της «φάσης 2». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έχουν ήδη συζητηθεί οι προτάσεις για την επαναλειτουργία ορισμένων καταστημάτων, στα οποία απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τα καταστήματα ενδυμάτων, παπουτσιών, ειδών σπιτιού, που αποτελούν μια τεράστια πηγή εσόδων στην Ιταλία, ιδιαιτέρως στον Βορρά. Επίσης, μελέτη γίνεται για τον τρόπο λειτουργίας των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής.

Ο Ρενάτο Μπόργκι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Μόδας, δήλωσε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι οι συνέπειες σε όποιον υπεύθυνο καταστήματος δεν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες για την υγειονομική ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές – από το προσωρινό κλείσιμο έως την αφαίρεση άδειας.

– Καταστήματα 40 τετρ. μέτρων

Η κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένους κανόνες για τα καταστήματα περίπου 40 τετραγωνικών – αυτά που θα ανοίξουν πρώτα. Στα καταστήματα αυτά θα μπαίνει ένας πελάτης τη φορά, αν υπάρχουν ουρές θα ακολουθείται ο κανόνας της απόστασης ενός μέτρου τουλάχιστον, ενώ οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν δεν μπορεί να είναι πάνω από 2 στο χώρο. Σε καταστήματα μικρότερα θα πρέπει να διασφαλίζεται η απόσταση και να εξυπηρετείται ένας πελάτης από έναν υπάλληλο.

– Ρούχα και παπούτσια

Τα ρούχα θα απολυμαίνονται μετά από κάθε δοκιμή των πελατών. Οσον αφορά στα παιδικά ρούχα και παπούτσια, θα πρέπει μετά από κάθε δοκιμή να αποσύρονται. Τα καταστήματα (και ιδίως τα δοκιμαστήριά τους) πρέπει να απολυμαίνονται κάθε μέρα.

– Μάσκες

Το προσωπικό θα φορά μάσκες και γάντια. Στα καταστήματα τροφίμων ο πελάτης μπορεί να ακουμπήσει το τρόφιμο μόνο αν φορά γάντια.

– Απολυμαντικά

Στην είσοδο των καταστημάτων πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά. Επίσης, απαραίτητα είναι στο ταμείο του κάθε καταστήματος, όπου ο πελάτης μπορεί να απολυμαίνει τα χέρια του όταν ακουμπά χρήματα ή κάρτες. Σε ορισμένα καταστήματα μπορούν να δημιουργηθούν διαχωριστικά.

– Καθαρισμός των φίλτρων εξαερισμού

Πέρα από την υποχρεωτική καθαριότητα όλων των χώρων του καταστήματος, οι υπεύθυνοι πρέπει να φροντίζουν για τη συνεχή καθαριότητα των φίλτρων του εξαερισμού των καταστημάτων.

– Τα κομμωτήρια

Οι επισκέψεις στα κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής (που αναμένεται να ανοίξουν από 11-18 Μαΐου) θα γίνονται μόνον κατόπιν ραντεβού. Σε αυτά τα καταστήματα απαιτείται απολύμανση δύο φορές την ημέρα, οι υπεύθυνοι να απολυμαίνουν τα εργαλεία ενώ τα απολυμαντικά στο κατάστημα είναι υποχρεωτικά. Επίσης, οι μάσκες και τα γάντια είναι απαραίτητα αξεσουάρ για όλους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου