Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε πολυκατοικία είναι τα κοινόχρηστα. Ποιο ποσοστό τους αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη, ποιο στον ενοικιαστή, πως κατανέμονται και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει;

Πώς γίνεται η κατανομή των ποσών των κοινοχρήστων;

Η κατανομή των κοινοχρήστων γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός σύμφωνα με το νόμο 3741/1929. Ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής που αναγράφονται σε κάθε πίνακα πολυκατοικίας γίνεται και η αντίστοιχη χρέωση στα διαμερίσματα από τον διαχειριστή ή από την εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση της πολυκατοικίας.

Τι ποσοστό πληρώνει ένα κενό διαμέρισμα;

Η κατανομή των κοινοχρήστων και σε αυτή την περίπτωση γίνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή σύμφωνα με τον νόμο 3741/1929. Γενικά κάθε διαμέρισμα οφείλει να πληρώνει τα κοινόχρηστα που του αναλογούν ακόμη και αν δεν κατοικείται.

Ποιο ποσοστό αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη και ποιο στον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος;

Αυτό που πρέπει να έχουμε αρχικά στο μυαλό μας είναι πως η συμμετοχή κάθε πλευράς στα κοινόχρηστα συμφωνείται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή στο μισθωτήριο συμβόλαιο που υπογράφουν. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως οι δαπάνες επισκευής και αντικατάστασης αναλογούν στον ιδιοκτήτη, ενώ οι πάγιες που αφορούν συντηρήσεις, καθαριότητα κτλ χρεώνονται στον ενοικιαστή.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα;

Η είσπραξη των κοινοχρήστων είναι ίσως η δυσκολότερη εργασία του διαχειριστή. Η κατανομή των δαπανών είναι καλό να γίνεται ομαλά για μην υπάρχουν μήνες με πολύ μεγάλες χρεώσεις που πιθανόν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του, ο διαχειριστής θα τον παραπέμψει στη συνέλευση των συνιδιοκτητών για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες.

Οι διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων, που κατά βάση είναι για απλήρωτα κοινόχρηστα, ανήκουν σε αυτές που θα πρέπει να επιλύονται, από τον περασμένο Οκτώβριο εξωδικαστικά, με τη διαμεσολάβηση δικηγόρου.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΕΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΕΛΑΒΕ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΤΟ «ΕΤΗΣΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ»
Επόμενο άρθροΕρχονται 120 δόσεις για όλους, χωρίς κριτήρια -Ολες οι λεπτομέρειες