Οι εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο και τα… μπάνια του λαού μπορεί να ανατρέπουν προγραμματισμούς και σχέδια διακοπών αλλά για κάποιους μπορούν να αποδειχθούν… όαση.

Και αυτοί είναι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν κάνει ακόμη φορολογική δήλωση ή όσοι χρωστούν στην εφορία και θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η προεκλογική περίοδος φέρνει σκέψεις για παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ένταξης στις 120 δόσεις για χρέη στην εφορία.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, είναι οι προθεσμίες αυτές να πάρουν… παράταση για το διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Επισήμως, στόχος είναι να μην ταλαιπωρηθούν (κι άλλο) οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεωναπό τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λήγει στις 30 Ιουνίου ενώ στις 28 Ιουνίουλήγει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας.

Οι εκλογές φέρνουν τα πάνω κάτω

Η προκήρυξη των εκλογών για τις 7 Ιουλίου φέρνει τα πάνω κάτω στο σχεδιασμό για τα φορολογικά. Οι δηλώσεις του φόρου εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ πάνε πίσω, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και αποκλίσεις στην πληρωμή των φόρων.

Παραδοσιακά όταν γίνονται εκλογές παραλύει ο εισπρακτικός μηχανισμός και παράλληλα οι φορολογούμενοι παραμελούν τις υποχρεώσεις τους, πιστεύοντας ότι υπάρχει σχετική ασυλία.

Η τρόικα ήδη έχει κρούσει το καμπανάκι και βλέπει απόκλιση στον στόχοείσπραξης των εσόδων. Το σκεπτικό της είναι ότι από την μία πλευρά η ρύθμιση των 120 δόσεων δημιουργεί ένα θέμα και από την άλλη οι εκλογές θα φέρουν μία μερική αναστάτωση.

Έτσι, μετά και τις σκέψεις για παράταση, δεν αποκλείεται να έχουμε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ακόμη και τον Αύγουστο ενώ η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να πάει για τον Σεπτέμβριο (η 1η δόση).

Παράλληλα εκ των πραγμάτων είναι μάλλον αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμίαγια την ρύθμιση των 120 δόσεων έως το τέλος του Ιουνίου. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει χρονοδιάγραμμα εντός της προεκλογικής περιόδου.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Σπαθής: Η επόμενη μέρα θα είναι πραγματικά Νησί για όλους με μια ουσιαστική Δημοτική Συμπολιτεία.
Επόμενο άρθροΑντώνης Παρίσης: Η στήριξη σας στο πρόσωπο μου σημαίνει για μένα πολλά περισσότερα από μια απλή ψήφο