Οι πρόεδροι των τουριστικών πρακτόρων Ελλάδας και Κύπρου στο Tornos News Live: Συνένωση δυνάμεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν και πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επανεκκίνηση του τουρισμού στις δυο χώρες, τόνισαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου κ. Βασίλης Σταματάρης στην διαδικτυακή εκπομπή του Tornos News Live την Πέμπτη 21 Μαΐου, με παρουσιαστή τον εκδότη του Tornos News κ.Γιάννη Γιαννακάκη.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίστηκε στην εκπομπή, εδώ και καιρό υπήρχε προεργασία τόσο μεταξύ των δυο οργανώσεων των τουριστικών γραφείων των δυο χωρών, όσο και μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, ώστε το άνοιγμα των συνόρων Ελλάδας-Κύπρου να αποτελέσει την έναρξη του νέου περιβάλλοντος στον τουρισμό της Ευρώπης, κάτι, όμως, που δεν επιτεύχθηκε μέχρι τώρα.

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ο κ.Τσιλίδης ανέφερε ότι όλοι μελετούν την ουσία των μέτρων, ώστε να ερμηνεύσουν τις λεπτομέρειες.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων, και, κυρίως, των μικρομεσαίων, καθώς και των εργαζομένων. Προς τούτο, όπως είπε, απαιτείται η απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένα κονδύλια, είτε μέσω ενός κρατικού ελληνικού ομολόγου ύψους 1 έως 2 δισ.ευρώ, που θα διατεθεί αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πλέον να λαμβάνει συγκεκριμένεςς αποφάσεις και όχι να προβαίνει σε συστάσεις, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσιλίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι πλέον αναγκαίες οι συνενώσεις μικρών τουριστικών γραφείων για να επιβιώσουν στη “νέα κανονικότητα” και να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ώστε να διαδραματίζουν πραγματικά τον ρόλο του ταξιδιωτικού συμβούλου.

Ο κ.Σταματάρης γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή η κυπριακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού κι τη Δευτέρα θα υπάρξει ενημέρωση των τουριστικών ενώσεων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου απηύθυνε έκκληση στους Ελλαδίτες τουριστικούς πράκτορες να οργανώσουν φέτος προγράμματα για την Κύπρο, τονίζοντας ότι υπάρχουν εξαιρετικά ελκυστικές τιμές από τα ξενοδοχεία.

Το 2020 θέλουμε πραγματική στήριξη από την Ελλάδα, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα από την Κύπρο έρχονταν στην Ελλάδα περίπου 600.000 τουρίστες ετησίως και από την Ελλάδα μόλις 190.000. Φέτος αυτοί οι αριθμού πρέπει να ισορροπήσουν. Η ελληνική αγορά είναι η μεγάλη μας ελπίδα, είπε.

Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν

Ως προς τις προσδοκίες για την εφετινή σεζόν και οι δύο πρόεδροι τόνισαν ότι κανένας προορισμός στη Μεσόγειο δεν έχει προβάδισμα, καθώς παντού κυριαρχεί ο φόβος και ο προβληματισμός, ενώ, σε αυτή τη φάση είναι μηδενική τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση.

Επομένως, το πρώτο βήμα είναι η γνωστοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των ξενοδοχείων και των υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνει γνωστό πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν την εφετινή σεζόν, καθώς και πότε θα ανοίξουν οι πτήσεις από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εξερχόμενου τουρισμού.

Οι επικεφαλής των δυο τουριστικών φορέων εκτιμούν ότι σε αρκετά ξενοδοχεία θα υπάρξει “μερικό”  άνοιγμα, ενώ οι αλυσίδες θα ανοίξουν ορισμένα μόνο από τα ξενοδοχεία τους.

Οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες, όπως το Ισραήλ, μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση τουριστών, ενώ θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την προσέγγιση μικρότερων αγορών, με οφέλη και για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ.Τσιλίδης εκτίμησε ότι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά θα είναι και το 2021, καθώς, με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να ανοίγουν γρήγορα οι υπερπόντιες πτήσεις (κυρίως από τις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας) προς την Ευρώπη.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Σχολιάζοντας τα κίνητρα της κυβέρνησης για τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ.Τσιλίδης τόνισε ότι ναι μεν η αγορά είναι μικρή και δύσκολα θα ξεπεράσει τους 500.000, ωστόσο, η επιδότηση θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη και να καλύπτει 1-2 επιπλέον διανυκτερεύσεις (η απόφαση, που ανακοινώθηκε, κάνει λόγο για 4 διανυκτερεύσεις) και με τη μεσολάβηση των τουριστικών γραφείων να επιτευχθούν συμφωνίες με ξενοδοχεία και καταλύματα, ώστε, τελικά, να υπάρξουν πολύ περισσότερες διανυκτρεύσεις.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα να ξοδέψει περισσότερα, δίνοντας κάποιες ανάσες στις τοπικές οικονομίες.

Για την Κύπρο, το μέγεθος του εσωτερικού τουρισμού είναι πολύ μικρό, γι αυτό και οι επιχειρηματίες προσδοκούν ότι οι Ελλαδίτες θα στηρίξουν φέτος τον τουρισμό της Μεγαλονήσου.

Δείτε το video με τη συζήτηση

 

Πηγή: tornosnews.gr